Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Door het Bennekomse Boertje

Het Kinderdorp is in opbouw. Voor de 46ste keer kunnen een heleboel kinderen en dito vrijwilligers zich vijf dagen lang uitleven met de kleur geel als basis. Letterlijk zelfs, want ook het gras is geel dit jaar. Ook het andere geel, de Vlegeldag, begint langzaam maar zeker boven water te komen. Hier en daar zie je de eerste vlaggen al aan de huizen. De Vlegeldag gaat dit jaar van start met een nieuwe voorzitter. Peter Wijngaard was eerder al een poos de baas van het Kinderdorp, daar waar die kleur geel zo'n bietje is uitgevonden.

Open Monumentendag, op 8 september, begint dit jaar op de Panoramahoeve. Een stukje fietsen, maar zeker een plek met een lange geschiedenis en waar een heleboel Bennekommers mooie herinneringen hebben liggen. Aan Oud-Bennekom kun je wel toevertrouwen dat ze een paar leuke dingen hebben bedacht, waardoor een tochtje naar de Dikkenberg een speciale belevenis wordt op 8 september.

Op het adres Heelsumseweg 50 staat sinds zo'n bietje 1850 de villa Zuidereng. Al meer dan 150 jaar dus. Het huis ligt een stukje van de weg zodat je even je hoofd naar rechts moet doen als je aan het begin van de Keijenberg omhoogfietst. Vroeger was de tuin nog veel groter dan nu. Mensen die er graag wonen hebben al eerder stukjes van de grond af gesnoept. Ooit werd het huis opeenvolgend bewoond door rijkere Bennekommers. De laatste jaren was het kantoor. De villa staat niet op de monumentenlijst, maar is wel aangemerkt als gebouw waarvan de buitenkant het meer dan waard is om te bewaren. Maar omdat die lijst met gebouwen maar niet door de gemeenteraad raakt (geen tijd, geen prioriteit, ambtenaren druk met kazernes) kan Zuidereng ineens zomaar gesloopt raken. Vooral nu de hele boel door een projectontwikkelaar is gekocht die eigenlijk, zo is het denkraam, eerst de boel helemaal plat wil schuiven en daarna gaat bedenken wat er allemaal verdiend kan worden op dat grote stuk grond. Gelukkig is Oud-Bennekom inmiddels wakker. Voorbeelden waarbij nieuw en oud prachtig samen kunnen gaan en kwaliteit alleen maar toeneemt zijn er te over in het land.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten