Ruben Schaap schrijft zijn liedjes voor iedereen die houdt van modern, Nederlandstalig, van uptempo, van beat, van lekker dansbaar.
Ruben Schaap schrijft zijn liedjes voor iedereen die houdt van modern, Nederlandstalig, van uptempo, van beat, van lekker dansbaar. (Foto: )

Single Ruben Schaap: Verlegen

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - "Verder dan we zijn, dan dat we gaan, dan dat we nemen als we stilstaan in de regen, met wind tegen. Ik word verlegen van je." Ruben Schaap zingt die tekst nog net niet. Is natuurlijk ook een beetje raar: zittend op een bank in het Bart van Elstplantsoen en zingen zonder gitaar. Toch geeft dit stukje tekst wel de kern aan van zijn eerste Nederlandstalige lied, dat binnenkort op single wordt uitgebracht.

Dat hij zijn eerste CD uitbracht is nog niet eens zo lang geleden. Daarna ging alles ongelooflijk snel. Binnen een jaar speelde hij op talloze podia. "Nu gaan we het echt doen", zegt hij. 'We' dat zijn Ruben Schaap zelf, als singer/songwriter, plaatsgenoot Niels Zweckhorst en Wilmer Weenink die de videoclip maken. Enkele producers, waar hij al eerder mee werkte, verzorgen de productie van de single.

"Dit was wat we willen", gaat hij verder en vertelt dat er nu drie Nederlandstalige liedjes klaarliggen. 'Verlegen' is het eerste dat uitgebracht wordt. Nu is de opdracht het lied te krijgen bij de mensen waarvoor hij het maakt. Wie dat zijn? Zijn generatiegenoten en de generatie voor en na hem. Het lied gaat over hemzelf en over zijn generatiegenoten. "Het is zo moeilijk voor ons om jezelf te zijn", zegt hij wat peinzend. "Wij willen voldoen aan wat van ons verwacht wordt of waarvan we denken dat het van ons verwacht wordt. Zien we er wel goed uit? Niet te dik? Niet te dun? Is het niet gek als je 23 bent en nog single? We twijfelen steeds of we wel voldoen aan al die ideaalbeelden. Eigenlijk weten we dat dat niet kan en dat maakt velen wanhopig. Hoeveel van ons hebben niet te dealen met depressies? Het is zo jammer als je aan jezelf twijfelt. Wanneer komt dat heerlijke moment: 'Lekker boeiuh wat een ander van me denkt!' Je moet je eigen geluk toch niet ophangen aan wat een ander van je denkt! Je hoeft niet zo verlegen te zijn."

Even is hij stil. Dan zegt hij: "Daar gaat het lied niet over, maar het is wel waar ik over nadenk. Het zijn wel thema's waar ik mee stoei en thema's waar mijn generatiegenoten mee bezig zijn: Waar ligt mijn eigen geluk?" Hij heeft onlangs een maand gebackpackt in Thailand. Daar had hij veel tijd om na te denken over keuzes. Doorgaan als afgestudeerd fysiotherapeut? Doorgaan in zijn andere baan? Doorgaan in muziek? Dat is zijn passie! Het liedje? Natuurlijk over liefde. Gewoon een lekker dansbaar feestnummer. Want zijn generatie danst en dat doen de generaties iets jonger en iets ouder natuurlijk ook.

Was zijn eerste CD-tje nog, zoals hij zegt, amateuristisch, zijn eerste single wordt, nu hij het wereldje kent, professioneel uitgebracht: op 28/7 te vinden op alle media, You tube, Facebook, enzovoorts, overal onder 'Ruben Schaap Verlegen.'

Meer berichten