Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Door het Bennekomse Boertje

Op de Hullenberg is de roggeoogst binnen gehaald door de mannen van de Dorschkast. En in één moeite door hebben ze ook vast de datum van de jaarlijkse Dorsdag bekend gemaakt en de uitnodiging neergezet op de ijsbaan van Cees Busser aan het begin van de Langesteeg. Het is wel even een beetje omhoogkijken maar dat lukt.
Verheugend om te lezen dat er plannen zijn om op de plek van de Luwte zorgwoningen terug te bouwen. De verkoper heeft een verwante koper gevonden lijkt het. Voor het terrein waar vroeger het Streekziekenhuis, de Halderdof en de Breukelderhof stonden gold ooit een zelfde soort bedoeling. De Baron van Hoekelum gaf het in 1946 gratis weg met als voorwaarde dat de grond voor altijd voor zorg benut zou worden. Alles werd netjes met de notaris afgesproken en heel lang ging dat ook goed. Tot in de laatste jaren. De oude afspraak werd door de vingers gezien. Inmiddels wonen er een hoop kraakfitte Bennekommers op het terrein. En er wordt nog steeds volop gebouwd.
Wie naar de Panoramahoeve gaat, komt halverwege de Dikkenberg het - van oudsher - land van Peelen tegen. Na jarenlange maïsbouw is het hier deze keer de beurt aan piepers. Leuk is dat tussen de aardappels door ook overal nog maïsplanten naar boven komen. Een apart gezicht.
Voor zwijmelen in Bennekom kun je deze zomer in het Bennekoms Kamertje terecht. Het ligt vol met Bennekomse spullen waaraan iedereen wel een herinnering heeft. Even de tijd nemen want er ligt een boel! Andere nostalgie is dat het Kinderdorp alweer in de aanloop is. Grote gele aanplakbiljetten vertellen dat kaarten kopen in de voorverkoop de beste koers is.
Een bietje apart is dat oud-burgemeester Van der Knaap en dorpsinwoner, VVB- en DVO supporter, nu aan de Zandlaan een eigen sporthal heeft. De hal die een beetje verborgen van de weg ligt, staat gelukkig wel op Bennekomse kadastrale grond. Jaren geleden bedacht de gemeente dat er met de bordjes Ede maar wat geschoven moest worden. Het was de tijd dat ook Kasteel Hoekelum bij de gemeente ook ineens in Ede lag...

Meer berichten