Foto:

Woest & Bijster in 2018 nog woester dan in 2016

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Het was herfst. Eeuwen geleden droeg een vermoeide oude beuk nog éénmaal vrucht. Het was een mastjaar en hij deed zijn best veel beukennootjes te laten vallen. In een kuiltje vielen 7 beukennootjes op een kluitje bij elkaar. In de lente kwamen aarzelend 7 heldergroene blaadjes de grond uit. Terwijl de oude beuk langzaam stierf groeiden de 7 jonge, slanke beuken, hemelwaarts. Nu zijn ze samengegroeid, alsof ze één beuk zijn. Ze zijn nog sterk, maar wel gekromd en de vermoeidheid dreigt...

Onder deze beuk praten we met Ellen Bouter en Roeland van de Wall Repelaer over het Festival Woest & Bijster 2018. De meer dan 10.000 bezoekers in 2016 daagden de organisatoren uit om het Festival nog groter te maken en langer te laten duren. De 2 dagen van 2016 waren te kort om alle kunstwerken te bezoeken en de landschapstheatervoorstellingen mee te maken. In 2018 duurt Woest en Bijster 9 dagen! De organisatoren kregen 60 projectvoorstellen. Het is de bedoeling er daarvan 25 te realiseren. In 2016 waren dat er 15.

De bedoeling is goed, maar het budget is er nog niet voor. Er is nog 8.000 euro nodig. Die proberen ze via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Als de enthousiaste ruim 10.000 bezoekers elk een euro doneren... De donateurs krijgen een tegenprestatie, afhankelijk van de omvang van de donatie: bij voorbeeld een warme gedachte, een kunstaflaat, een Woest en Bijster-tas of een Woest Wambuis. De website www.voordekunst.nl biedt een brede keus aan culturele evenementen die ondersteund kunnen worden. Ellen en Roeland bevelen Woest & Bijster natuurlijk in het bijzonder aan.

Woest & Bijster 2018 is weer laagdrempelig: gratis, terwijl de routekaart slechts één euro kost. Voor de landschapstheatervoorstellingen wordt soms een kleine bijdrage gevraagd. Routekaarten zijn vanaf 1 oktober verkrijgbaar. Op 19 oktober is de feestelijke opening in de Tipi-tent op het Van Slootenplein. Van 20 tot 28 oktober is de Tipitent elke avond open voor uitrusten, muziek, napraten, kunstenaars ontmoeten en een hapje en een drankje. Op 20 oktober, na 18.00 uur, strijkt het Elfdorpenfestival op het Van Slootenplein neer. Dubbel feest!

We nemen afscheid van de eeuwen oude zevenling-beuk en beloven tijdens het Festival terug te komen. Dan is hij onderdeel van het decor. Wellicht met een kuiltje vol beukennootjes.

Meer berichten