Foto:

Bennekom krijgt een 'Mooi leven Huis'

Door Rini Kreeft

BENNEKOM – Er komt een nieuwe invulling voor het terrein aan de Langhoven in Bennekom, waarop nu nog het gebouw van het voormalig dagbestedingscentrum De Luwte staat. De nieuwbouw wordt een zogeheten 'Mooi leven Huis', in dit geval een woon/zorg complex voor 27 mensen met een ernstige beperking. Het is een initiatief van de Stichting Mooi leven Huis Ede, en komt samen met zorgaanbieder Philadelphia en projectontwikkelaar Ibrox Projecten BV uit Ede tot stand.

Enkele jaren terug Ede werd de stichting in het leven geroepen door een groep ouders van kinderen, die door hun beperking een intensieve zorgvraag hebben. Er werden in tal van bijeenkomsten met betrokken ouders/verzorgers kernwaarden aangegeven, die het Mooi leven concept vorm moesten geven.

Harry van de Kraats legt uit. "Ons motto in het Mooi leven concept is: 'Een leven zoals wij dat zelf ook zouden willen leven'. Een belangrijke pijler is daarbij ook een gelijkwaardige samenwerking tussen ouders/verzorgers, professionele medewerkers en vrijwilligers. Wij zijn heel blij met de locatie en het ontwerp van het huis, omdat dit naar onze mening de invulling van een mooi leven voor de bewoners heel goed mogelijk maakt.'' Overigens is het een ontwerp van Nourdin Alou en Guus Schampers van Theo Verburg Architecten uit Ede.
Logisch dat voorzitter Harry van de Kraats van de Stichting Mooi leven Huis Ede laaiend enthousiast is dat het initiatief van de stichting definitief vorm krijgt. "De 27 gaan daar wonen in drie groepen van negen bewoners, waarbij er naast een centrale woonkamer per groep ook voor iedere bewoner een eigen appartement beschikbaar is", vertelt de Edenaar. "En iedere groep een gemeenschappelijke ruimte. Doel is in 2019 te openen.''

"In een Mooi Leven Huis staat de familie dan ook centraal", legt van de Kraats nader uit. "Je eigen huis maar ook een gezamenlijke wereld. Ieder een thuis met de bereidheid om die wereld te delen: een rol krijgen in elkaars wereld. Waar het niet alleen gaat over anders willen zorgen maar ook om de dilemma's die zich in elk leven afspelen. Het gaat om het aangaan van verbinding; het geven en nemen; het gehoord en gezien worden als kind, ouder, familie en professional: als mens dus. Omdat samen meer is dan alleen. Dat is Mooi Leven!"

Verbinding
Het bestuur van de Stichting heeft over de komst van het nieuwe gebouw al contact en overleg gehad met de directe omgeving en haar bewoners. "De komende tijd willen wij ook aandacht gaan besteden aan het maken van verbinding met de omgeving, dat wil zeggen de buurt, verenigingen, scholen, kerken en ondernemers in Bennekom", vertelt Van de Kraats. "Hierbij is het voor ons niet allen belangrijk wat zij kunnen betekenen voor het Mooi Leven Huis, maar zeker ook wat het huis kan betekenen voor hen."

Hij vervolgt: "Als eerste zijn we aanwezig op de Vlegeldag tijdens de Heideweek. Patisserie Van Woerkom stelt dan een deel van zijn kraam aan ons ter beschikking. Naast bekendheid geven aan de bouw van het Mooi leven Huis, is het dan ook de bedoeling om te starten met een actie om stenen voor het Mooi Leven Huis te sponsoren. Hoe we dit zien, gaan we natuurlijk nog nader uitleggen. Want, uiteraard is er geld nodig om alles te realiseren."

Meer berichten