De Siamese tweeling Juf Anita (l) en Juf Ina (r). Samen op de foto? Dan wel ons vaandel erbij. Om reclame te maken voor de Prinsenakker!
De Siamese tweeling Juf Anita (l) en Juf Ina (r). Samen op de foto? Dan wel ons vaandel erbij. Om reclame te maken voor de Prinsenakker! (Foto: )

Twee energieke pensionado's

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Er was ooit een man die ik heel goed ken. Hij is getrouwd met mijn echtgenote. Tijdens een 10 minutengesprek zei hij tegen de docent: "Hoor eens, mijn zoon is een intelligente jongen en als hij nu een onvoldoende heeft voor uw vak, dan hebt u eigenlijk een onvoldoende voor lesgeven." Het ging maar om tekenen, maar toch... Wat gebeurt er eigenlijk met docenten die jaar na jaar met dat soort ouders te maken hebben?

Ina Kruijt en Anita Bekker worden na ruim 30 jaar lesgeven pensionado's. Hoera, eindelijk!? Of toch: Ik zal de kinderen missen. Er dreigt een zwart gat!? Ze lachen allebei als ik vraag hoe vaak ze een burnout hebben gehad en of ze nu uitgeblust in hun pensioen ploffen.

Ina en Anita zijn een soort Siamese tweeling. Sinds de samenvoeging met locatie Irenelaan tot de locatie Commandeursweg hebben ze samen groep 6 gedaan. Als je zo nauw samenwerkt en onderling uitwisselbaar bent en als je dan ook nog ongeveer even oud bent en evenveel onderwijservaring hebt, dan ga je op elkaar lijken....Het is opvallend hoe ze het zeer eens zijn met elkaar over wat ze vertellen.

De veranderde maatschappij

Over hoe de maatschappij veranderd is in die 30 jaar. Over wat hen niet bevalt. Over de bureaucratie, over het moeten voldoen aan allerlei regeltjes, zeker niet als ze de zin daarvan niet inzien. Het is allemaal een kwestie van wantrouwen en toegeven aan de waan van de dag. Maar daarvan een burnout krijgen? Geen sprake van.

Er is zoveel wat leuk is en wat al die jaren hetzelfde bleef. Het genieten van kinderen helpen in de breedste zin van het woord. Het goed omgaan met de ouders. Dat betekent laagdrempelig zijn en toegankelijk, maar vooral ook duidelijk maken dat de ouders en de juffen hetzelfde willen: het beste voor de kinderen.

Ja, ze snappen heel goed dat jongere leerkrachten daar wel eens moeite mee hebben. Tegenwoordig moet alles maar 'leuk' zijn en kinderen mogen zich niet vervelen. Waarom niet eigenlijk? Het is natuurlijk ook zo dat kinderen meters moeten maken. Dus soms thuis moeten oefenen. Nee, dat is niet leuk, maar het moet wel.

Ja, ze zullen de collega's en de kinderen wel missen. De ouders ook trouwens.De Prinsenakker is zo'n leuke school! Een leuk, gezellig, enthousiast en hard werkend team. De school groeit dank zij veel aanmeldingen! Nee, uitgeblust in hun pensioen ploffen is er niet bij. Ze zijn wel blij dat er een periode aanbreekt waarin ze ook nee kunnen zeggen als ze dat willen. Juf Anita gaat meer aan EHBO doen en wil Lotus-slachtoffer spelen. Maar bijlessen geven aan kinderen kan er zo maar bij komen. Ina blijft actief voor de Dickens Faircommissie, maar wil ook contact met de kinderen houden, ook via bijlessen, als kleine zelfstandige…

Meer berichten