Ja, daar is de eerste rook! De energie-adviseur heeft bewezen dat het huis lek is.
Ja, daar is de eerste rook! De energie-adviseur heeft bewezen dat het huis lek is. (Foto: )

Het hartstikke lekke huis

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Wageningen heeft het imago 'groener' te zijn dan de gemeentes in de omgeving. Klopt! De Wageningse ambities om een energie-neutrale gemeente te worden zijn hoger dan die van bijvoorbeeld de gemeente Ede. Aan ambities alleen heb je niks. Er moet wel wat gedaan worden. In Bennekom heeft een groep buren het initiatief genomen om te onderzoeken hoe ze hun woningen gasvrij kunnen maken. Veel van die buren zijn wel WUR-gerelateerd trouwens...

Het is een heel spektakel zaterdagochtend net na 11.00 uur. De voorlichtingscaravan van het Energieloket Ede staat al een poosje voor de deur. De mensen van Ede TV hebben de camera en de microfoon al klaar. Rond het huis staan de buren en een aantal energie-experts. Dan klinkt het: "Kijk daar! Onder de dakrand..." Daar komt, aarzelend nog, een wolkje rook te voorschijn.

Wel rook. Geen brandweer.

Even later zijn alle ramen ondoorzichtig omdat het hele huis vol (schone!) rook hangt en op allerlei plaatsen komt er rook naar buiten. Niemand wordt daar nerveus van. Niemand belt de brandweer. Integendeel, er heerst een bijna enthousiaste sfeer. Zeker als er weer een plek wordt ontdekt waar rook te voorschijn komt. Een van de aanwezige energieadviseurs van de gemeente Ede stelt het triomfantelijk vast: "Zie je wel. Het huis is hartstikke lek!'

De Bennekomse Gerard Buizer, één van de vier gemeentelijke energieadviseurs legt het uit. "De gemeente Ede heeft een groen hart. Dat blijkt uit het subsidiepotje dat er is om bewoners meer energiebewust te maken. Zo kunnen ze gratis energiebesparingsadviezen krijgen. Er zijn er al zo'n 250 gegeven."

Met de rooktest is vastgesteld dat de woning niet luchtdicht is. Luchtdicht maken is de eerste stap op weg naar het gasvrij maken. Daarna komen andere voorzieningen, zoals mechanische ventilatie om beheersbare ventilatie te krijgen. Dat is toch wat anders dan een raam openzetten... Dan natuurlijk gasvrije warmtevoorziening en een koelmethode.

Het kost wel wat...

Dat kost alles bij elkaar een fors bedrag, zo maar 30.000 - 50.000 euro. Dat wordt niet helemaal gedekt door de energiebesparing. Hoe lang duurt terugverdienen? "Dat krijgen wij er nooit meer uit! roept een van de oudere buren. Een oplossing zou zijn om de hypotheek te koppelen aan de woning in plaats van aan de bewoners, volgens een energieadviseur.

Conclusie: onze huizen zijn lek en als we gasvrij willen worden moeten we vooral eens gaan praten met de energie-adviseurs die ons namens de gemeente een gratis advies mogen geven.

Zo'n advies is te krijgen door het via e-mail aan te vragen bij teun@energieloket-ede.nl of in ons eigen Bennekom bij info@bouwadviesbureaubuizer.nl.

Meer berichten