Bennekom Centrum ziet er  gezellig uit. Er gebeurt van alles. Kunstfestival voor kinderen. Kunstmarkt. Bennekomse Dagen. Soms een privé-actie...
Bennekom Centrum ziet er gezellig uit. Er gebeurt van alles. Kunstfestival voor kinderen. Kunstmarkt. Bennekomse Dagen. Soms een privé-actie... (Foto: )

Ons magische Bennekom Centrum

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - De man liep al een tijdje achter me aan. Dat begon bij het Bart van Elstplantsoen waar ik foto's maakte van de wonderschone, bloemrijke boomspiegels en van de even wonderschone en bloemrijke manden aan de Bennekomse blauwe palen. Een minuut of tien later fotografeerde ik het Van Slootenplein. Toen ik op het bankje gingen zitten waar altijd die donkere, zwijgende man zit, kwam hij naast me zitten...

"Wat bent u aan het doen?", vroeg hij. "Ik heb de boomspiegels gefotografeerd, met die fantastisch mooie petunia's en...." "Mooi hè!'', viel hij me in de rede. "Zo geweldig onderhouden ook. Geen onkruid ertussen. Uitgebloeide bloemen er tussenuit geplukt. Ze zijn hier altijd veel mooier dan in mijn tuin. Wat ik ook doe!" Ik knikte instemmend. Dat is in mijn tuin ook zo.

"Ik zou ook wel zo'n paal in mijn voortuin willen hebben, met een bloemenmand eraan", ging hij verder. "Zou de gemeente het goed vinden als ik zo'n mand aan de lantarenpaal hang, denkt u?" Ik dacht even na. "Staat er ook een boom in het trottoir bij uw huis? Hebt u al bloemen geplant in de boomspiegel?". "Misschien moet ik daar maar eens mee beginnen", zei hij. Hij stond op en liep weg, zonder nog achterom te kijken.

Ik bleef nog even zitten. Vanaf het bankje bij Geels kun je minstens negen palen met bloemenmanden zien, om het Van Slootenplein heen. Dat is ook zo als je vanuit richting Ede Bennekom binnenkomt. Een hartelijk welkom! Geweldig hoe Gert Adams dat doet en bijhoudt. Zelfs van het Bennekomse Boertje, dat vanaf het vaste plekje bij Novita alles in het dorp in de gaten houdt, krijgt hij af en toe complimenten.

De Bennekomse Dorpsstraat is één van de gezelligste straatjes in wijde omgeving. Dat is ook dank zij de vele activiteiten die er in Bennekom georganiseerd worden. Geweldig dat de Ondernemersvereniging daar ook zoveel moeite voor doet, in samenwerking met diverse Bennekomse organisaties. Als ik ooit nog eens een lokale politieke partij zou oprichten, dan zou die TOB kunnen heten: Trots Op Bennekom. De afkorting klinkt niet als een aanbeveling, dus maar niet doen.

Als ik dat zo overdenk, komt er ineens een paard door de straat met een doek op de rug, met de tekst: 'Sponsorrit Help Floor haar studie door'. Floor is er ook bij en legt het uit. Na een wat moeilijke periode heeft ze 2 jaar 'Rebalancing' gestudeerd. Voor het 3e jaar heeft ze geen geld meer. Daarom gaat ze eind juni te paard in 3 dagen een sponsorrit van 50 km maken. Riding for rebalancing! Meer weten? www.doneeractie.nl/actie/28655.

Nog even blijf ik op het bankje zitten, genietend van het zicht op de zonbeschenen bloemenmanden. Ik weet het zeker: Er gebeuren steeds weer verrassende dingen in ons magische Bennekom Centrum…

Meer berichten