Meer dan 20.000 bezoekers al in de eerste 2 maanden van het zwemseizoen. Dat belooft wat als de zomer de mooie lente enthousiast overtreft. Het is vaak wisselend genieten van water en gras…..
Meer dan 20.000 bezoekers al in de eerste 2 maanden van het zwemseizoen. Dat belooft wat als de zomer de mooie lente enthousiast overtreft. Het is vaak wisselend genieten van water en gras….. (Foto: )

De Vrije Slag start spetterend

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - De ouderen onder ons leerden nog dat de zomer begint op 21 juni. Tegenwoordig is dat niet zo zeker meer. Soms is het 20 juni en soms is het 21 juni. Dat heet dan de astronomische zomer. Het is de dag wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat en de dag het langst is. Dan hebben we ook nog de meteorologische zomer. Die begint op 1 juni en is dus al even gaande. Dat hebben we gemerkt. Het was echt zwemweer!

Voor een openluchtbad als De Vrije Slag begint het zomerseizoen als het lekker warm weer is. Dan wordt het druk. Dat was het dit jaar al vroeg. Je ziet het aan de zwembadmedewerkers. Zelfs de receptiedames die in hun werkruimte beschermd zijn tegen de zon, zitten op die drukke dagen te stralen alsof ze de zon zelf zijn.

Het oudste bestuurslid van het zwembad, Gerrit Beek, straalt mee. "Als het zo doorgaat...." roept hij veel betekenend en laat me een notitie zien waar 20.000 op staat. "20.000 bezoekers en het is nog maar mei! Aan het eind van de maand zijn we er vast dik overheen!" Het succes van een zwembad wordt gewoonlijk afgemeten aan het aantal bezoekers.

Toch is dat eigenlijk vooral een maatstaf voor de kwaliteit van de zomer: warm en zonnig en uitnodigend voor een verkoelend bad of veelal somber en triest. Van die dagen waarop je niet eens je huis uit wilt... In feite is er meer. Bijna 50 jaar oud en toch fris en modern? Eigentijds in de zin van 'water uit eigen bron en elektriciteit / waterverwarming van eigen zonnepanelen? Geen bezoeker die daar over nadenkt. Maar onbewust ervaart hij wel de gezelligheid van het bad. Overigens... de bezoekers genieten niet alleen van het koele water op warme dagen en het verwarmde water op koude dagen, ook de grote ligweide is zeer populair. Bovendien, op het hele terrein is gratis WIFI beschikbaar. Je kunt er dus ook relaxed 'thuiswerken'.

Op die 50 jaar wil Gerrit Beek wel even ingaan. Dat is in 2019. "Nee, een daverend groot feest gaan we er niet van maken, maar de bezoekers zullen het wel merken. Ons geld besteden we vooral aan de kwaliteit van het bad!" Plotseling schiet het hem in gedachten: "Op 26 juni krijgen we gasten. Dan is er de oefeninterland waterpolo Nederland - Georgië. Daar bieden we ook de kwaliteit voor. Het bad gaat dan om 18.30 uur dicht voor bezoekers. Of er publiek bij mag, weten we nog niet."

Hij is helemaal op stoom: "Het aanmelden voor diploma zwemmen loopt uitstekend. We hebben nog enkele plaatsen, ook voor de diploma's b en c. En weet je dat we elke week op dinsdag en donderdag bootcamp hebben, van 19.30 tot 21.30 uur? Aanmelden kan bij het zwembad!" Meer informatie is te vinden op: www.zwembadbennekom.nl

Meer berichten