BDV won op 7 maart 2015 de barrage van Samen Sterk 2  en promoveerde.
BDV won op 7 maart 2015 de barrage van Samen Sterk 2 en promoveerde. (Foto: )

Dammers BDV stoppen met hun activiteiten

Door Rini Kreeft

BENNEKOM – Nog even en de Bennekomse Damverenging BDV houdt op te bestaan. Om precies te zijn, belegd op 26 juni de roemruchte club een cruciale ledenvergadering. Het stoppen van BDV staat op de agenda en is onvermijdelijk. De slogan op de website: sinds 1934 slagvaardig, gaat niet langer op.

BDV kent al geruime tijd problemen. Het ledental liep terug en de laatste tijd drastisch. Gedwongen werd de grote zaal in denksportcentrum De Commanderij, het thuishonk, al ingeruild voor de kleine zaal. Vanwege het teruglopende ledental konden de kosten niet worden opgehoest. En de neergaande spiraal blijkt niet te stoppen.

Certificaat

De onderlinge competitie werd recent tot bijna nul gereduceerd. Uit pure noodzaak is samenwerking gezocht met De Kroonschijf Ede, DCE Ederveen en DES Lunteren. ,,Omdat wij met die clubs goed contact hebben'', zegt Gerrit Stunnenberg, die ruim vijftig jaar lid is van BDV en vorig jaar daarvoor nog een certificaat kreeg van de landelijke bond.

En in lijn van de interne, een team ophoesten in de landelijke competitie lukt ook niet langer. Afgelopen seizoen speelde BDV in de tweede klasse, mede door wat jeugdspelers. ,,Zij houden er echter mee op'', weet Stunnenberg, die jarenlang tal van functies binnen BDV heeft gehad. ,,En dus hebben wij BDV niet ingeschreven voor die competitie.''

Heen en weer

Een hard gelag.  BDV kende mooie tijden in de landelijke competitie. Rond 1975 en in seizoen 1982-1983 speelden zij in de ere c.q. hoofdklasse. Wel leek BDV soms op met de bekende 'heen en weer' van Volendam. Toch promoveerde men op 7 maart 2015 nog een keer naar de eerste klasse. De positie kon niet worden vastgehouden. Wel ging het lang goed met de jeugdafdeling, maar bij de senioren lukte het niet.

BDV kende tijdens haar bestaan veel sterke namen, zoals Herman van Silfhout en Anders van Heusden, beiden overleden. Maar ook Teus van Beek. Het waren zoals Stunnenberg dragende krachten. Bovendien speelde Annemiek Stunnenberg-Van de Kraats en Jorien Alink lang een rol mee in het dammen bij de vrouwen. Ook was Harry Otten, president van de wereldbond, bij BDV betrokken.

Schooldammen

Een aantal leden gaan dammen bij DES in Lunteren. ,,Zo blijven we een beetje bij elkaar'' zegt Stunnenberg. ,,Wij hebben goed contact, met Ede en Ederveen en we gaan ook weer een zomercompetitie doen.. Nee, niet met WSDV. Dat is niet zo prettig'', aldus Stunnenberg, die denkt dat het ook afgelopen is met schooldammen in Bennekom.

Meer berichten