Het is een kartonnen krot. Wel met een degelijk dekzeil erover heen. Het is 'bedtijd'. Na het bouwen van de hut, pasta koken en eten, spelen en chillen... slapen, op straat, onder karton...
Het is een kartonnen krot. Wel met een degelijk dekzeil erover heen. Het is 'bedtijd'. Na het bouwen van de hut, pasta koken en eten, spelen en chillen... slapen, op straat, onder karton... (Foto: )

De kerk laat jongeren slapen in een kartonnen doos

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Een behoorlijk stukje na middernacht. Het is eng donker voor iemand die op dat tijdstip gewoonlijk geen licht meer ziet of, als het echt nodig is, kunstlicht. Ik rij, toch een beetje zoekend, naar de Platanenlaan, op weg naar het speelplein van basisschool De Wingerd. Daar slapen zo'n 50 kerkelijke jongeren deze nacht in kartonnen dozen. Waarom eigenlijk?

Mede door de monumentale platanen is het een stil en duister straatje. Alleen bij de Wingerd zie ik licht branden. Het speelplein oogt geheimzinnig. Hier en daar hutjes, waarin soms een zaklamp lichtvlekken veroorzaakt. Hé, bij karton kan dat helemaal niet! Die bewegende lichtvlekken zitten dus in een tentje. Hoe kom ik in vredesnaam op het plein?

Het hek gevonden. Maar hoe krijg ik het open? Wat is alles in het donker toch anders! Gelukkig loopt er nog iemand op het plein. Sterker nog, in het licht van de lampen in de hal, is een grote groep jongeren aan het spelen: touwtje springen met een wel heel dik en lang touw. Vrolijke boel. René Wijngaard ziet me aankomen.

Mooi, nu krijg ik te horen wat hier gaande is: Jongeren van de Bennekomse PKN-kerken, de RK kerk en de VEG doen ook dit jaar weer mee aan de landelijke actie "Nacht zonder Dak". De bedoeling is geld op te halen om straatjongeren in Kenia, India en Bolivia een nieuwe toekomst te bezorgen. Een toekomst waarin ze niet dag en nacht op straat hoeven te leven, dank zij de inspanningen van het fonds 'Tear'.

Geld is belangrijk, maar ook dat je een beetje beseft hoe het is om op straat te leven en te slapen. Een beetje... want in vergelijk met de jongeren in de derde wereldlanden is dit nachtelijk verblijf nog luxueus. Gezien de dreigende regenbuien kregen de jongeren toestemming om zeilen te gebruiken. Behalve uit hutten bouwen en hutten afbreken bestaat het programma uit Diner zonder Dak en Ontbijt zonder Dak. Dat krijgen ze in die andere landen niet... Een beetje besef dus. Zelfs al is het nu een luxueus verblijf in een kartonnen hut met een degelijk dekzeil eroverheen, het is toch primitiever dan thuis. En bovendien... in Bennekom hebben ze toch maar mooi bijna 7.000 euro opgehaald voor kinderen die echt onder karton slapen.

De Bennekomse organisatoren zijn daar zeer terecht geweldig trots op.

Meer berichten