Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Door het Bennekomse Boertje

Woensdag had ik speciaal even de pet afgedaan om het vliegtuig te zien. Maar omdat het allemaal even langer duurde dan de dienstregeling voorspeld had, zat hij inmiddels weer op het hoofd. Geen handige aanpak zo, want als je zo hoog overvliegt en je neemt dan ook nog eens geen vracht mee is er op de grond vanzelf niet veel te beleven. De Edese vliegtuigwethouder, als ik het goed zag aanwezig op de hei, zal wel betere oren hebben.
In de krant stond een groot bericht over de Wageningse kijk op de snelfietsroute. Ook daar gaan ze er al vanuit dat de route, midden door dorp, al vast ligt. De paginagrote advertentie die in Ede Stad verscheen op de verkiezingsavond is ook nooit herroepen door de gemeente. Daarin stond de route door de Dorpsstraat al duidelijk ingetekend. Toch beweren raadsleden nog steeds anders, horen we van de Dorpsraad niks en zijn de ondernemers in de Dorpsstraat zelf geen voorstanders. Misschien wordt het nog een oplossing om straks maar gewoon een hoop zebrapaden bij te schilderen in het dorp. Daar zijn vast wel vrijwilligers voor te vinden.
Vandaag wordt gedacht aan 6 juni 1944 toen de geallieerden in Normandië landden en de bevrijding van West-Europa begon. Ruim twee maanden later probeerden ze via Arnhem heel snel Duitsland binnen te trekken. Dat ging fout. In Bennekom brak, na de meidagen van 1940, een nieuwe periode van oorlogsgeweld aan. Opnieuw vielen er slachtoffers, vanzelf aan beide kanten. Onderduiken werd moeilijker en bij de evacuatie van dorp in oktober werden ondergebrachte joodse onderduikers meegesmokkeld in de grote massa. Verzetsmensen zetten alles op alles en de Duitse tegenstander plaatste de hakken in het zand. De Bevrijding van Bennekom zou na 6 juni uiteindelijk nog ruim tien maanden duren.
De afdeling Woest en Bijster houdt op 16 juni weer een kunstfestival speciaal voor kinderen in de Dorpsstraat. Een witte hond, een wit varken en nog wel een paar van die leuke witte dieren maken er reclame voor. Een creatief idee dat nieuwsgierig maakt. Allemaal Food Valley moet je maar denken. Hartelijk gefeliciteerd, jarigen vandaag!


De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten