Hotze Tette Hofstra (rechts) won van Teunis Bunt en is virtueel kampioen. (foto: Rinus van der Molen)
Hotze Tette Hofstra (rechts) won van Teunis Bunt en is virtueel kampioen. (foto: Rinus van der Molen) (Foto: )

Hofstra virtueel kampioen bij BSV

BENNEKOM – Hotze Tette Hofstra gaat bij schaakclub BSV Bennekom zijn titel van clubkampioen prolongeren. Dat staat met nog drie ronden te spelen zo vast als een huis. Zijn voorsprong op nummer twee, John Riksen, is meer dan 100 punten en nummer drie, Martin Markering, loopt bijna 250 punten achter,

Het huidige beeld wordt enigszins vertroebeld. Deels komt dat door niet bijster hoge opkomst. Zo was Markering niet present en ook John Riksen niet. De laatste hersteld van een fikse operatie en zal dit seizoen niet meer in actie komen. Het lijkt overigens wel of de schakers al vakantie vieren. Al met al is de al ontastbare positie van Hofstra niet meer aan te pakken.

Teunis Bunt moest met wit tegen Hofstra en snel in de verdediging. Toen Hofstra een stuk offerde op de koningsvleugel kon Bunt met een korte rokade een mataanval afwenden. Daarmee werden zijn torens actief. Het was echter te laat om nog een tegenaanval op te zetten. Na een foute pionzet van Bunt was het over en uit.

Na de salonremise in Veenendaal bij Open Veens, werd er dit keer wel geknokt door Noël Bovens en Harry Verhoef. Zoals gebruikelijk in een partij tussen beide heren kwam er een Siciliaan op het bord. In een variant die Bovens beter beheerste, deed Van der Hoef ook nog vier onnauwkeurige zetten en dat was te veel van het goede.

Jan Wouters speelde weer eens een gedegen mooie partij en wel tegen Gary Dinsbach. Die kreeg na enkele mindere zetten geen kans om een nederlaag te voorkomen. De partij tussen Rinus van der Molen en Kees van Dijk bleef lang in evenwicht. Na afwikkeling bleek het paard van Van der Molen door de pionnenstructuur sterker dan de loper van Van Dijk. Genoeg voor winst.

Sjoerd de Rave had met wit tegen Jan Hooft meer ruimte en de koningsstelling van Hooft was verzwakt. Toen hij bovendien met zijn sterke paard de witte loper eraf sloeg, was hij reddeloos verloren.

Chris van Oosterwijk stond lang beter tegen René Bakker. Er dreigde een c-pion te promoveren. Toen Van Oosterwijk dit kunststukje wilde afmaken ging het fout. Hij zag te laat dat zijn pion met schaak kon worden geslagen. En in tijdnood zette Van Oosterwijk ook de toren op een verkeerd veld. Dat was voor Bakker hét moment om het punt te scoren.

Meer berichten
Shopbox