Tineke Roseboom oefent met het VMTV. Peter Bouter begeleidt haar op de gitaar. Op 2 juni met ook Willem van Wingerden, Heino Brink en Wim Appelman.
Tineke Roseboom oefent met het VMTV. Peter Bouter begeleidt haar op de gitaar. Op 2 juni met ook Willem van Wingerden, Heino Brink en Wim Appelman. (Foto: )

Empathische Jongens: Going out in a blaze of glory

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Een onverwacht kippenvelmoment. Het Vrijwillig Muziek en Tamboerkorps Verbindingsdienst oefent voor het optreden met de Empathische Jongens op 2 juni. Tineke Roseboom zingt het refrein van het lied 'Blaze of glory' van The Alarm: Going out in a blaze of glory... Het refrein wordt veelvuldig herhaald en plotseling doen de stemmen van de muzikanten mee. Dat geeft het refrein een enorme extra kracht!

Tineke Roseboom en Peter Bouter zijn aangenaam verrast. Stiekem hoopten ze al dat straks het publiek door het refrein wordt meegesleept en dat er meegezongen wordt, totdat de adem op is... Dat de muzikanten spontaan meedoen is een inspirerend voorteken. Sterker nog: als ze dat tijdens het optreden ook doen, gaat het publiek ongetwijfeld mee!

De Empathische jongens hebben een groeiende schare fans opgebouwd. Hun optredens altijd op bijzondere locaties: het Bart van Elstplantsoen onder de bloeiende prunussen, op de heen en weer varende pont bij Opheusden, in een dalletje op de Hullenberg. Vaak laten ze een historische figuur zijn visie geven op de actuele situatie. Deze keer is dat Sancho Panza, de knecht van Don Quichote, de droevige ridder die zo dapper vecht tegen vijanden die er helemaal niet zijn. Doen wij dat vandaag ook? Zijn we bang voor bedreigingen die helemaal geen bedreigingen zijn?

Het verhaal wordt verteld door de muziek en door 'het lied'. De muziek is van het Vrijwillig Muziek en Tamboerkorps Verbindingsdienst en de liederen worden gezongen door Tineke Roseboom, op de gitaar begeleid door Peter Bouter. De muzikanten vergaten bijna te spelen toen ze Tineke het lied Army Dreamers van Kate Bush hoorden zingen: Army dreamers, ooh, what a waste of army dreamers. 'Ze lijkt op Tineke Roseboom, maar is het niet stiekem Kate Bush zelf?!'

De Empathische Jongens hebben rebelse trekjes en zijn bewonderaars van rebellen. Ze genieten ervan om met een militair korps protestsongs te laten horen en geloven er vast in dat wereldvrede ooit zal bestaan: 'I dreamed a dream in times gone by when hope was high en life worth living. I dreamed, that love would never die...'

Meer berichten