Eerst even poseren voor de foto en dan snel op weg! Vijf andere deelnemers werden per auto naar De Beken in Renkum gebracht. Die reden de terugweg naar Bennekom. Zo konden tien deelnemers genieten van de eerste toertocht.
Eerst even poseren voor de foto en dan snel op weg! Vijf andere deelnemers werden per auto naar De Beken in Renkum gebracht. Die reden de terugweg naar Bennekom. Zo konden tien deelnemers genieten van de eerste toertocht. (Foto: )

Fietsmaatjes breidt uit

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Het begon als een spontane buurtactie met de bedoeling de Stichting Zonnebloem in Bennekom een duofiets cadeau te doen. Dat werd zelfs een elektrische duofiets. Van het een komt het ander... Inmiddels is er de Stichting Fietsmaatjes Gelderse Vallei en onlangs werd een fietstocht georganiseerd met maar liefst vijf duofietsen!

De aanleiding: de Provincie Gelderland kende de Stichting Fietsmaatjes een subsidie toe voor de aanschaf van een nieuwe duofiets, in het kader van het programma Burgerinitiatieven leefbaarheid. Een doel is 'mensen bij elkaar brengen'. Fietsmaatjes brengt 2 groepen bij elkaar: 1 deelnemers: mensen die niet zelfstandig met de fiets op stap kunnen en 2 vrijwilligers: mensen die graag iemand op een duofiets meenemen. Vervolgens werd het idee geboren om met meerdere duofietskoppels een toertocht te gaan maken. En zo vertrokken woensdagmiddag 5 koppels vanaf het Van Slootenplein via de Bosbeekweg en het Kwadenoordpad naar het Renkumse Beekdal, waar in 'De Beken' een gezellige en informatieve bijeenkomst werd gehouden voordat aan de terugweg werd begonnen. Een avontuur dat voor herhaling vatbaar is.

Tjitze Smit, voorzitter van de stichting Fietsmaatjes, is helemaal enthousiast! Hij is beretrots dat de stichting nu tegen de 50 vrijwilligers heeft en zo'n 40 deelnemers. De vrijwilliger is vaak een fitte pensionado en de deelnemer is vaak iemand die zich met schroom aanmeldt en die eigenlijk het liefst zelf zou fietsen. Maar als eenmaal het eerste ritje gereden is en als men ervaren heeft hoe verfrissend en hoe gezellig het is, dan wil men elke week wel. Daarom heeft Tjitze het liever over deelnemers dan over gasten. Deelnemers doen echt zelf mee en zijn niet alleen maar te gast! Zelf meetrappen is een gezonde manier van bewegen.

Met nu al 4 fietsen beschikbaar gaat er uitgebreid worden. In Ede wordt een fiets gestald bij Maanderzand. Voor Ede wordt nog een coördinator gezocht. In Wageningen staat vanaf 1 juni bij Rumah Kita een duofiets klaar. De coördinatie wordt daar gedaan door Jeannette Hellegering en Pauline Wisgerhof. Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website wageningenfietsmaatjesgeldersevallei.nl. Bennekom was het begin en is nog het centrum van de activiteiten. Breed lachend en vrolijk zwaaiend vertrokken vrijwilligers en deelnemers vanaf het Van Slootenplein. Even vrolijk kwamen ze weer terug.

Fietsmaatjes ondersteunen? Doneer dan jouw in de actieperiode bij de PLUS verdiende vouchers aan Fietsmaatjes Gelderse Vallei.

Info: www.fietsmaatjesgeldersevallei.nl

Meer berichten