Bewoners van seniorenwoningen aan de Commandeursweg zijn bang dat de enorme iep omwaait en bovenop hun huisjes valt. De boom is instabiel sinds de storm in januari, maar de aanvraag voor een kapvergunning ligt stil omdat er in de top van de boom een ekster nestelt.
Bewoners van seniorenwoningen aan de Commandeursweg zijn bang dat de enorme iep omwaait en bovenop hun huisjes valt. De boom is instabiel sinds de storm in januari, maar de aanvraag voor een kapvergunning ligt stil omdat er in de top van de boom een ekster nestelt. (Foto: )

Bewoners bang voor omvallen boom

Door Doriet Willemen

BENNEKOM – Een eksternest is belangrijker dan onze veiligheid. Dat is het gevoel dat veel bewoners van de seniorenwoningen aan de Commandeursweg bekruipt. Het begon allemaal met de zware storm in januari.

Tijdens die storm begint een grote boom, die pal voor een van de huisjes staat, gevaarlijk te bewegen. Op videobeelden is te zien hoe afwisselend de stoep aan de ene kant en de parkeerstrook aan de andere kant 10 cm omhoog gedrukt worden onder het natuurgeweld. De bouwvakkers die bezig zijn met een verbouwing van de woning zoeken een veilig heenkomen elders. De iep houdt stand, maar uit onderzoek, enkele weken later uitgevoerd door bomenexperts van Terra Nostra, blijkt dat de stabiliteit van de boom onherstelbaar afgenomen is. Het rapport raadt aan om de kruin flink terug te snoeien of tot kap over te gaan. De gemeente zegt toe een kapvergunning aan te vragen. Dit duurt echter langer dan gedacht en ondertussen nestelt er een ekster hoog bovenin de boom. Hierdoor ligt de aanvraag stil. Een woordvoerder van de gemeente legt uit: "Ook wij moeten ons houden aan Europese regels die broedende dieren beschermen. Zodra alle jonge eksters zijn uitgevlogen, zullen we snel overgaan tot kap van de boom. We moeten nog een paar weken wachten. Het is niet ideaal maar wel verantwoord om de boom te laten staan." Er is nog gekeken of gedeeltelijk snoeien van de boom een tussentijdse oplossing is, maar omdat het eksternest hoog in de boom zit, kan dat niet zonder verstoring van het broedproces. En dat is verboden. De hele kwestie heeft een behoorlijke impact op de bewoners van de seniorenwoningen langs de Commandeursweg. Een van hen is hartpatiënt en sinds de storm slaapt hij slecht. Puur uit angst dat de boom omvalt op zijn huisje terwijl hij in bed ligt. En hij is niet de enige. Een bewoonster zegt bij haar zoon te gaan slapen wanneer er storm voorspeld wordt en het echtpaar Vermeulen dat iets verderop woont, schiet acuut in de stress wanneer het KNMI code geel afgeeft. "We houden ons hart vast. Het is levensgevaarlijk als deze boom omvalt. Met westenwind komt hij bovenop drie of vier bejaardenwoninkjes terecht. De verzekering heeft al toegezegd eventuele schade wel te vergoeden, maar wat heb ik daaraan als die boom bovenop mij of mijn vrouw valt? We houden van bomen, vogels en natuur en van ons mag er gerust een nieuwe, kleinere boom aangeplant worden, maar dit exemplaar moet echt gekapt worden." En zo denken alle bewoners erover, blijkt ook uit een enquête die de vereniging van eigenaren afgelopen jaar heeft gehouden. De grote bomen zorgen voor veel overlast in de buurt.

Meer berichten