De drie 'nieuwelingen' in het atelier van Monique Grolle: links Roberto ten Hoedt, in het midden Alma de Vries en vooraan rechts Monique Grolle zelf.
De drie 'nieuwelingen' in het atelier van Monique Grolle: links Roberto ten Hoedt, in het midden Alma de Vries en vooraan rechts Monique Grolle zelf. (Foto: Schotsman)

Nieuwe deelnemers Kijkdoos Open Ateliers

BENNEKOM - De route langs de Kijkdoos Open Ateliers is altijd weer een avontuur. Het avontuur begint veelal al met het maken van een keus. Alle 10 ateliers bezoeken is toch een behoorlijk tijdrovende opgave. Voor 'vaste bezoekers' van de ateliers is het de vraag of de kunstenaars interessant nieuw werk tonen. Daarbij komt nog de vraag: welke gastkunstenaars zouden er zijn? Dit jaar zijn er zo maar drie Bennekomse kunstenaars die voor het eerst meedoen!

Ze kennen elkaar alle drie. Roberto ten Hoedt en Alma de Vries zijn naar het atelier van Monique Grolle gekomen. Alma de Vries exposeert veilig bij haar buurvrouw Maya Siepel, die we kennen van haar werk op het weefgetouw. Alma maakt beelden van steen, waar ze iets aan toevoegt, bijvoorbeeld gesmolten kunststof. Zo heeft ze eens een plastic servies gesmolten en dat om een metalen geraamte laten druipen, zodat een soort 'kerstboom' ontstond. Ze is gefascineerd door de tegenstelling van het harde van steen en metaal en het vloeibare van gesmolten plastic. Ze is nog niet zo lang bezig en is steeds op zoek naar nieuwe vormen. Alma zegt jaloers te zijn op jonge kunstenaars die werken met technieken als computer en 3D.

Monique exposeert ook buiten de deur en wel bij Wim den Hertog in zijn ruime atelier in voormalige garages aan de Laarweg. Ze doet wat luchtig over haar werk: "Een beetje spelen, op zoek naar ontdekkingen en soms gaat het helemaal niet!" Ze werkt met papier, plexiglas en de laatste tijd ook experimenteel met klei. Dat noemt ze 'gemengde technieken'. Haar werk heeft een dubbele gelaagdheid: letterlijk en figuurlijk.

Roberto ten Hoedt is fotograaf en tekenaar. Hij fotografeert vooral natuur en mensen. Wat hem aanspreekt in 'straatfotografie' is dat de identiteit van de gefotografeerde mensen zichtbaar is. Eerst argwaan als ze worden aangesproken en later begrip en vertrouwen. Met heel vaak de vraag: "Wat ga je ermee doen?" De foto's zijn vaak de basis voor een tekening, waar hij dan wel wat aan toevoegt. Dat geeft de oorspronkelijke foto een extra lading. Welke? Dat laat hij aan de interpretatie van de kijker over. "Je moet niet alles willen verklaren!"

De Kijkdoos Open Atelierroute is op zaterdag 26 en zondag 27 mei 2018. De 10 ateliers zijn open van 11.00 tot 17.00 uur. Tegelijkertijd is in Villa Erica een overzichtstentoonstelling. Zie ook: www.dekijkdoosbennekom.nl.

Meer berichten