Gert Jan Koster en Ellen Bouter met een van de nieuwe banieren met daarop het schilderij ‘Bennekomse vogels’ van Elwin van der Kolk. Deze week worden de nieuwe banieren van 25 verschillende Bennekomse kunstenaars opgehangen in het centrum van Bennekom.
Gert Jan Koster en Ellen Bouter met een van de nieuwe banieren met daarop het schilderij ‘Bennekomse vogels’ van Elwin van der Kolk. Deze week worden de nieuwe banieren van 25 verschillende Bennekomse kunstenaars opgehangen in het centrum van Bennekom. (Foto: Doriet Willemen)

Bennekomse kunst op banieren

Door Doriet Willemen

BENNEKOM - Deze week worden in het dorpscentrum nieuwe banieren opgehangen met daarop kunstwerken van 25 verschillende Bennekomse kunstenaars. In aansluiting daarop is er een tijdelijke expositie met de originele kunstwerken in de voormalige sportwinkel van Van Wonderen.

Het idee voor de banieren is afkomstig van Gert Jan Koster: "De oude vlaggen van de ondernemersvereniging waren aan vervanging toe. Ik stelde voor om de oude weg te gooien en iets heel nieuws te bedenken. In het verleden had ik wel eens met schoolklassen vlaggen beschilderd; zo ontstond bij mij het idee om banieren te maken met kunstwerken erop. En dan natuurlijk kunst gemaakt door Bennekomse kunstenaars! De winkeliersvereniging vond het prima en dus zocht ik contact met Ellen Bouter. Zij kent veel verschillende kunstenaars in Bennekom en samen hebben we het project opgezet. We kregen veel enthousiaste reacties en inzendingen. Daarmee ben ik aan de slag gegaan en heb ik de banieren vormgegeven. Naast iedere banier komt de naam van de kunstenaar. We hebben een boekje gemaakt waar alle kunstwerken in beschreven staan met informatie over de maker. Het is een veelzijdige verzameling geworden: schilderijen, beelden, grafisch werk, foto's en papierkunst. Kortom alles wat er in Bennekom zoal gemaakt wordt. En het mooie is dat de kunstwerken ook allemaal in het echt te bewonderen zijn tijdens een expositie. Ellen en ik zijn druk bezig met het inrichten ervan. Zaterdag is de opening en de expositie is een week lang te bezichtigen. De banieren zelf blijven tot november hangen (met een korte onderbreking rondom Vlegeldag). Tijdens de atelierroute, de kunstmarkt en het kunstfestival Woest en Bijster zullen ze de Dorpsstraat op toepasselijke wijze verlevendigen. Ook volgend jaar keren de banieren weer terug in het centrum. Rob van Wonderen van de OVB is enthousiast over het resultaat: "Een aanwinst voor het dorp. Ik vind het ook bijzonder dat alles en iedereen van Bennekom in dit project samenkomt: ondernemers, kunstenaars en inwoners van Bennekom. Ik ben erg blij met de mooie, kleurrijke werken."

Opening Expositie
Op 12 mei om 10.30 opent wethouder Johan Weijland de expositie van de originele kunstwerken bij de winkel van Van Wonderen. Muzikale omlijsting door Peter Bouter en sopraan Tineke Rosenboom. Gratis toegang op 12 en 16 t/m19 mei tijdens openingstijden van de winkel. Het boekje Bennekomse Kunstenaars op banieren in Bennekom is voor 2 euro te koop. De banieren zijn mogelijk gemaakt door de Ondernemers Vereniging Bennekom (OVB) met een bijdrage van het Cultuurfonds.

Meer berichten