Chris van Oosterwijk (links) verraste door koploper Hotze Tette Hofstra te kloppen. (foto: Rinus van der Molen)
Chris van Oosterwijk (links) verraste door koploper Hotze Tette Hofstra te kloppen. (foto: Rinus van der Molen)

Chris van Oosterwijk laat Hotze Tette Hofstra struikelen

BENNEKOM – Chris van Oosterwijk zorgde maandag in de 24e ronde en op de dag voor zijn verjaardag, bij schaakclub BSV Bennekom voor een verrassing door Hotze Tette Hofstra te laten struikelen. Gevolg: Hofstra blijft koploper, maar de top schuift toch wat in elkaar.

Na de opening kreeg Van Oosterwijk met wit, door het wat passieve spel van Hofstra, meer ruimte. Toen zwart dacht met zijn paard op d5 een tegenaanval te beginnen, werd dat paard door een toren er pardoes af geslagen. En wel omdat een zwarte toren op de achterste rij gepend stond. Na deze blunder probeerde Hofstra nog een wanhoopsoffensief en veroverde een pion. Dat maakte zijn stelling slechts zwakker en binnen enkele zetten werd hij mat gezet.

Tweede plaats
De schoonheidsprijs van de 24e ronde ging naar Harry Verhoef, die na zijn tweede plaats in de B-groep van het Bevrijdingstoernooi in Wageningen, ditmaal Teunis Bunt verschalkte. De wijze waarop was weer zeer mooi. In zijn stelling zaten allerlei dreigingen, met een toren die een paard pende en een batterij van loper en dame gericht op de koningsstelling. Bunt werd gedwongen om met zijn koning naar de halfopen h-lijn te lopen, waar hij met een prachtige combinatie werd mat gezet.

Ook mooi was de remise van Jaap van Donkelaar tegen Noel Bovens. Die verloor de kwaliteit tegen een pion, maar daarna gingen nog twee pionnen verloren. Met zijn paard en toren kreeg Bovens wel de zwarte koning ingesloten en wellicht mistte hij toen ook nog de winst. Tenslotte kon Bovens alleen nog maar door eeuwig schaak remise afdwingen.

Tijdgebrek
Jan Wouters en Martin Markering bevochten elkaar tot middernacht, waarbij Markering in een relatief slechtere stelling voor de winst speelde. Wouters bleef door slimme zetten tot in het eindspel beter staan. Door tijdgebrek kon en wilde Wouters het niet afmaken en werd het punt gedeeld. René Bakker overvleugelde met wit Hans Gillet vanaf het begin. De zwarte koningstelling werd helemaal ingesloten en Bakker maakte het karwei keurig af.

Jan Hooft kreeg tegen Teun Alting te maken met een doorgebroken f-pion. Die ondersteunde de dame met aanval op de koning. De keuze voor Hooft was mat of dameverlies en dat was te veel van het goede. Joop de Bruin was niet opgewassen tegen Hans van de Weteringh. Die won een pion in het middenspel en daarna nog twee.

Kijk voor meer informatie op www.bennekomsesv.nl

Meer berichten