Een zeker duizendkoppige menigte herdenkt in het Bart van Elstplantsoen wat nooit vergeten mag worden.
Een zeker duizendkoppige menigte herdenkt in het Bart van Elstplantsoen wat nooit vergeten mag worden. (Foto: Wout Schotsman)

De vrijheid is in het geding, verdedig hem uit alle macht!

BENNEKOM - Wonderlijk. Aan het begin van de avond hing op vele plaatsen in Bennekom de trotse Nederlandse driekleur fier en vrolijk te wapperen in het vrolijke avondlicht. Toen in het Bart van Elstplantsoen de Last Post klonk, als aankondiging van twee minuten stilte, was er plotseling ook windstilte en hing de vlag bewegingloos, treurig naar beneden. Ook de natuur deed, heel respectvol, mee aan de herdenkingsplechtigheid.

De lentezon, die de hele dag zo dapper zijn best had gedaan, trok zich langzaam terug achter de horizon. Hier en daar ging een huivering over schouders die zo behaaglijk bloot waren gelaten om maar zoveel mogelijk warmte op te vangen. Of was het kippenvel? Kippenvel bij het beluisteren van het gedicht van Iris Versluis? Vastberaden schetst haar heldere meisjesstem de kilheid van de oorlog. Wanhopig klinkt haar oproep: "De vrijheid is in het geding, verdedig hem uit alle macht!". Dan komt er een dun streepje licht door de gordijnen: een glimpje hoop, zoals in het laatste oorlogsjaar de verzetsactiviteiten en de berichten over de vorderingen van de geallieerden, de hoop deden ontstaan dat de bezetter na die vijf lange jaren eindelijk verdreven zou worden.

De toch zeker duizendkoppige menigte in het Bart van Elstplantsoen is respectvol stil, tot na het leggen van de kransen om dan zelf bloemen te leggen bij het monument. Waren de banken van het monument ooit eerder vol met zoveel bloemen?

De plechtigheid was vooraf gegaan door een indrukwekkende bijeenkomst in de Oude Kerk, niet ten onrechte vaak de Dorpskerk genoemd, zijnde ook nu weer het kloppende hart van het dorp. Het verhaal van de Stolpersteine was de rode lijn door de herdenkingsbijeenkomst. Met een muzikale omlijsting werd het verhaal verteld van de familie Frankenthal. Columniste/dichteres Larissa Verhoeff vertelde het verhaal. Ludwig Frankenthal was een voorbeeldige vaderlander, in de Eerste Wereldoorlog arts in het Duitse leger. In 1938 mag hij geen arts meer zijn, want hij is Jood. Op de vlucht komen ze in Bennekom terecht, waar ze onderduiken. In april 1943 melden ze zich voor Westerbork, omdat ze hun onderdakgevers niet in gevaar willen brengen. "Mijn gezin is vermoord, alleen omdat zij een identiteit hadden die anderen niet beviel". Nu herinneren vier Stolpersteine aan de familie Frankenthal. Opdat zij niet vergeten worden.

Zo werden op 4 mei 2018 in Bennekom verhalen verteld die nooit vergeten mogen worden.

Meer berichten