Bij het monument op het Bart van Elstplantsoen worden op 4 mei de mensen herdacht die omkwamen door oorlogsgeweld en vervolging en we denken aan degenen die stierven voor onze vrijheid.
Bij het monument op het Bart van Elstplantsoen worden op 4 mei de mensen herdacht die omkwamen door oorlogsgeweld en vervolging en we denken aan degenen die stierven voor onze vrijheid. (Foto: Doriet Willemen)

De Stenen Spreken: omdat we hen niet mogen vergeten

Door Doriet Willemen

BENNEKOM - Ieder jaar op de avond van 4 mei staat het Bart van Elstplantsoen vol mensen. Ze houden samen twee minuten stilte bij het monument, denkend aan de slachtoffers van oorlogsgeweld en vervolging. Voorafgaand aan de dodenherdenking is er om 19.00 in de Oude Kerk een herdenkingsconcert voor en door alle generaties.

Rode draad tijdens dit concert, georganiseerd door Stichting Bart van Elst, is het thema 'De stenen spreken'. Het is de titel van een prachtig gedicht dat de Bennekomse schrijfster Larissa Verhoeff maakte en dat zij samen met leerlingen van de Alexanderschool tijdens het concert zal voordragen. De tekst van het gedicht is al te lezen in het Bennekomse Kamertje (etalage AH). Het gaat over wat herdenkingssteentjes, zoals Stolpersteine, ons vertellen: De verdwenen mensen zijn weer in ons midden… vergeten zullen we jullie niet. Achter iedere herdenkingssteen schuilt een verhaal en een van deze verhalen wordt tijdens het concert verteld. Het is de aangrijpende geschiedenis van het Joods-Duitse gezin Frankenthal voor wie vorig jaar vier Stolpersteine zijn geplaatst aan de Commandeursweg. Ludwig en Ilse Frankenthal vluchtten in 1938 met hun twee kinderen naar Nederland. Na enkele omzwervingen gaan ze in Bennekom wonen in het pension van Gradus van Beek tegenover de Commanderij. De twee kinderen bezochten dagelijks de Gereformeerde school en speelden daar op het schoolplein met de andere kinderen uit het dorp. Dan komt er een oproep voor Westerbork. Het gezin neemt een moeilijk besluit: ze willen andere mensen niet in problemen brengen door bij hen onder te duiken en melden zich vrijwillig. Hoe het hen vanaf dan vergaat wordt tijdens het herdenkingsconcert in de kerk verteld. Het verhaal wordt omlijst met klarinet- en pianomuziek van Marieke en Guus van Wolde. Het mannenkoor Voice-Male werkt mee met passende liederen met daarbij soms een kinderstem. En Mariska Wessel zingt het Kaddish van Ravel. Na afloop volgt de stille tocht naar het Bart van Elstplantsoen waar om 20.00 uur de herdenkingsceremonie plaatsvindt. Iedereen kan daar ook (meegebrachte) bloemen leggen voor de mensen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid.

Meer berichten