Iris Versluis schreef het gedicht dat binnenkort te zien is bij het monument. Op 4 mei mag zij haar gedicht daar voordragen.
Iris Versluis schreef het gedicht dat binnenkort te zien is bij het monument. Op 4 mei mag zij haar gedicht daar voordragen. (Foto: Wout Schotsman)

De vrijheid is in het geding, verdedig hem uit alle macht!

BENNEKOM - In het Bart van Elstplantsoen, achter het verzetsmonument, staat straks weer een spandoek, met een gedicht erop. Op 4 mei, tegen 8 uur 's avonds, is het Bart van Elstplantsoen een plek voor herdenken en nadenken tijdens de twee minuten stilte. Een groot deel van het jaar is het een rustpunt waar een ijsje gegeten wordt, zittend op één van de vele bankjes. Als het spandoek er hangt, zullen ongetwijfeld mensen, vaak met een ijsje in de hand, naar het doek lopen en het gedicht lezen.

Leerlingen uit de groepen acht van de Bennekomse basisscholen maken jaarlijks 4 mei - gedichten en vorige week donderdag was de jurering. Gewoonlijk is het een moeilijke keus, maar deze keer hadden de juryleden al gauw dezelfde favoriet: Iris Versluis, uit groep acht van de Wilhelminaschool. Zij zal binnenkort haar gedicht afgedrukt zien op het grote doek, achter het monument, en op 4 mei mag zij haar gedicht voorlezen tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Iris vertelde dat haar opa's veel hebben verteld over de oorlog. De ene is geboren in de oorlog en hij vindt het vaak moeilijk om ervan te vertellen, maar hij heeft wel veel boeken over de oorlog. De ander is geboren net na de oorlog en hij vertelt het meest, vooral over wat er op de Ginkelse Heide is gebeurd. Volgens de jury heeft Iris een heel 'poëtisch' gedicht geschreven. De kern ervan is 'De vrijheid is in het geding, verdedig hem uit alle macht!'.

Het viel de jury op dat de kinderen soms met een enkele zin weten te verwoorden waar het om gaat. Zo schreef Esmée van Graven: "Wij mogen onze mening geven." Inderdaad, wij wel. Katinka en Merlijn vroegen in hun gedicht te kijken naar toen, maar ook naar nu. Toen was er oorlog en kinderen werden erin meegesleurd. Die regel sprak de jury heel erg aan. Kinderen worden er in meegesleurd. Nu ook, vandaag ook, al is dat niet in Nederland. Kinderen zijn onschuldig en kunnen er niets aan doen dat hun ouders gingen meevechten met de ISIS.

Esmée, Katinka en Merlijn mogen meedoen aan het 4 mei-concert in de Dorpskerk, voorafgaand aan de 4 mei-herdenking. Jurylid Larissa Verhoeff zal daar een eigen gedicht voordragen over de 'Stolpersteine' en wil dat graag samen doen met drie kinderen. Die zijn nu gekozen! De jury vond in elk gedicht wel een pareltje. Zo voelde Adore van de Prinsenakker precies aan hoe dubbel het is: op 4 mei verdriet en herdenken en op 5 mei zoals zij schreef in haar gedicht: 'Wees blij, want je bent VRIJ!"

Meer berichten