De 'zaaiers' poseren graag voor de groepsfoto. Ze hebben namen bedacht voor de tuin. Die zijn ingeleverd bij de buurtbewoners die daaruit gaan kiezen. Als de bloemen bloeien de naam onthul-len, met de leerlingen er weer bij?
De 'zaaiers' poseren graag voor de groepsfoto. Ze hebben namen bedacht voor de tuin. Die zijn ingeleverd bij de buurtbewoners die daaruit gaan kiezen. Als de bloemen bloeien de naam onthul-len, met de leerlingen er weer bij? (Foto: Wout Schotsman)

Nieuwe entree Elterse Hof

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - De Elterse Hof is een wat verborgen straatje, min of meer parallel aan de Van Balverenweg. Het is er rustig. Geen doorgaand verkeer. Bovenal: het is er gezellig. Dat ligt niet aan de weg, maar aan de bewoners. Zij onderhouden al 10 jaar op Nationale Burendag het groen in de straat en sluiten dat feest af met een gezamenlijke maaltijd. Nu is het initiatief genomen om een buurttuin aan te leggen. Mede mogelijk gemaakt dank zij cheques van Bennekom Doet!

Exact om 11.00 uur staan op woensdag 18 april de 23 leerlingen van groep 6 van De Prinsenakker klaar voor een buitenactiviteit: akkertjes inzaaien met bloemenzaad. De wandeling naar de Elterse Hof is al een geweldig plezier: de lentezon doet zijn uiterste best! Als de optocht de Van Balverenweg oversteekt zien ze al een ontvangstcomité klaar staan.

Hun gastheer is Dick Mastebroek, één van de initiatiefnemers van de buurttuin. Zodra de kinderen keurig in een rij op een stoeprandje zitten, vertelt hij wat de bedoeling is. "Insecten, zoals bijen zijn heel belangrijk voor alles wat bloeit en groeit. De linkerkant van de entree van de Elterse Hof was een saai grasveldje en daar bloeit niet zoveel. Behalve dan natuurlijk de krentenboompjes die in een halve cirkel om het terreintje staan. Het saaie gras hebben we weggehaald en er een tuin van gemaakt. Nou ja tuin... het is nu nog kale aarde, maar als er bloemen ingezaaid worden ziet het er over paar maanden heel anders uit. Dan is het een paradijsje voor bijen. Daarom is er ook een bijenhotel bij gebouwd!" De leerlingen vinden het prachtig. Zij mogen het bloemenzaad inzaaien in de keurig voorbereide "akkertjes." Dat doen ze zorgvuldig en met toewijding. Daarna is het tijd voor limonade en een versnapering. Het evenement wordt afgerond met een groepsfoto bij het bijenhotel. Dan is het tijd voor de wandeling, terug naar de Prinsenakker.

Een groepje buurtbewoners blijft nog even napraten, trots en tevreden. Het was hard werken om het grasveld te veranderen in een bloementuin. Hard werken ook om het bijenhotel te timmeren. Een van de buurtbewoners had nog telefoonpalen liggen. Die functioneren nu als pilaren waaraan het bijenhotel is opgehangen. Er komt nog een tweede hotel. Dat wordt wat anders geplaatst om, met de Wageningen Universiteit, te onderzoeken wat het meest ideaal is voor de insecten. Het is nog even de vraag wie er het meeste plezier aan beleeft, de bijen of de bewoners... Aan de rechterkant van de entree is een grasveldje, met een paar bomen. Daarvan is ook een stuk gazon verdwenen. "Dat stuk gaan we ook inzaaien", zegt Wiets Lysen. "Zo maken we samen van de straat een gezellige buurt!"

Meer berichten