Natuurlijk willen ze graag met Tarek op de foto. In actie? Nou nee, even poseren maar, want het hele vriendenteam moet er op! "Tarek! Door de knieën. Jij moet midden voor!" Even later zijn ze al weer hard aan het trainen. Met Tareks conditie komt het wel goed.
Natuurlijk willen ze graag met Tarek op de foto. In actie? Nou nee, even poseren maar, want het hele vriendenteam moet er op! "Tarek! Door de knieën. Jij moet midden voor!" Even later zijn ze al weer hard aan het trainen. Met Tareks conditie komt het wel goed.

Tarek heeft nieuwe vrienden

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - De hal van hun flat in Ede staat vol met schoenen. Het is een gewoonte die meegebracht is vanuit Aleppo in Syrië naar Ede in Nederland: bij de deur doe je je schoenen uit voordat je de woonkamer in gaat. Verder wil Tarek vooralsnog Syrië het liefst vergeten, al ligt zijn hart daar nog wel.

Zijn herinneringen aan Syrië zijn niet zo vrolijk. Als rechtenstudent werd hij gevangen gezet omdat hij meegedaan zou hebben aan een demonstratie tegen het regime. Door een bombardement verloor hij 15 vrienden waar hij al in zijn jeugd mee voetbalde. Hij besloot te vluchten en zo begon zijn zwerftocht, op zoek naar vrijheid. Eerst door Europa en vervolgens door Nederland, waar hij verbleef in Amsterdam, Emmen, Ter Apel, Weert, Alphen aan de Rijn en tenslotte in Ede, waar hij in 2016 rust vond.

Mag ik bij jullie team? Natuurlijk jongen!

En meer dan dat! Zijn vrouw wist hem later te volgen en vier maanden geleden werd hun dochtertje Elien geboren. Alle reden om een 'normaal' leven op te bouwen! Hij is nu bezig om Nederlands te leren, hij doet vrijwilligerswerk en hij wil zijn rijbewijs halen. Maar vooral ook wilde hij weer voetballen, in een vriendenteam, zoals in Aleppo. Via Facebook kreeg hij de mogelijkheid om met behulp van een persoonlijke Tea Topic van Pickwick, (de vraag op het labeltje van het theezakje!) in contact te komen met de voetbalvereniging Bennekom. Via het maken van een TV-commercial voor Pickwick Thee maakte hij daar kennis met het achtste team, waarin vrienden vaak al heel lang met elkaar spelen. Hij vroeg of hij in hun team mocht spelen. Best enige aarzelingen en terughoudendheid, maar daar kwam dan toch het verlossende woord: "Natuurlijk jongen!"

Woensdagavond trainden ze weer met elkaar. Gaat het goed met Tarek? "Jazeker, maar hij moet nog wel aan zijn conditie werken!", lacht een van de spelers die kameraadschappelijk op Tareks buik klopt. "Hij moet nog zijn 30 extra Hollandse kilo's kwijt!" Tarek kan er hartelijk om lachen. Hij begint zich thuis te voelen in zijn nieuwe vriendenteam.

Wie meer wil weten over Tarek Alokla en zijn geslaagde zoektocht naar een vriendenteam... op het filmpje https://youtu.be/U5BK1QJt_Sg vertelt hij zijn verhaal en is te zien en te horen hoe het voetbalteam aarzelt, maar hem hartelijk welkom heet als hij zijn persoonlijke verhaal heeft verteld.

Meer berichten