John Riksen (links) bleef door een zege op Gary Dinsbach koploper.
John Riksen (links) bleef door een zege op Gary Dinsbach koploper.

Geen verrassingen intern bij BSV Bennekom

Door Rini Kreeft

BENNEKOM – De 21e ronde van de interne competitie bij schaakclub BSV Bennekom bracht geen verrassingen. En dus ook geen gekke verschuivingen in de top-10. Eigenlijk is het meest opvallende, dat er meer dan vijftien afmeldingen waren. Of het betere weer daar oorzaak van is, lijkt een open vraag. Opvallend blijft het!

Uiteraard werd vooraf even stil gestaan bij het overlijden van oud-voorzitter Klaus Bodlaender, vorige week zondag op 91-jarige leeftijd. Vice-voorzitter Jan Wouters herdacht hem met gepaste woorden en de leden reageerden met een moment van stilte. Afgelopen zaterdag was in Ede het afscheid van Bodlaender in de Lutherse kerk.
Geen beker
Na de herdenking volgde de 21e ronde. De halve finale beker tussen Martijn Pauw en Hotze Tette Hofstra werd uitgesteld, omdat Pauw verhinderd was. Hofstra speelde daarom tegen Noel Bovens en offerde een pionnetje. Dat bleek niet goed te zijn. Bovens profiteerde echter door enkele onnauwkeurige zetten niet. En daarna maakte Hofstra het snel af.
Koploper John Riksen speelde met wit weer een degelijke partij, ditmaal tegen Gary Dinsbach. Die speelde veel te passief. Riksen had niet gerocheerd en dat gaf hem veel speelruimte. Tot overmaat van ramp speelde Dinsbach in een vlaag van schaakblindheid een paard naar e7 in plaats van een toren naar e8. Fataal!
Lang stand
Martin Markering won tegen René Bakker een kwaliteit en een pion in het middenspel. Hij kreeg ruimte op de koningsvleugel om door te drukken. Bakker hield lang stand, maar moest uiteindelijk zwichten. Jan Wouters en Chris van Oosterwijk kregen vrij snel een gelijke stelling op het bord en besloten tot remise.
Albert West veroverde tegen Joop de Bruin materiaal, maar De Bruin bleef vechten voor remise en dat lukte uiteindelijk. Rinus van der Molen speelde met wit tegen Harry Verhoef een Siciliaanse opening niet correct. Hij verloor materiaal. Er waren nog tegenkansen door een dreiging op veld f7. Verhoef bedacht na lang denken een prachtige krachtzet met zijn loper en na een dameoffer op de onderste rij, ging het mat.
Blunder Sjoerd de Rave had met wit tegen Jaap van Donkelaar vanuit de opening een overwicht door enkele foute zetten van Van Donkelaar. De zwarte koning werd opgejaagd en kwam helemaal aan de overkant terecht, maar werd toen eigenlijk een extra aanvaller. Van Donkelaar nam het initiatief over en mede door een blunder van De Rave, kwam het punt bij hem terecht.

Meer berichten