Logo bennekomsnieuwsblad.nl


De kinderen van de taalwaslijnen gaan graag even bij hun eigen waslijn op de foto. Ai! Stilzitten, niet bewegen! Lastig!
De kinderen van de taalwaslijnen gaan graag even bij hun eigen waslijn op de foto. Ai! Stilzitten, niet bewegen! Lastig!

Eben Haëzer geeft buiten les: op het schoolplein

BENNEKOM - Tegenwoordig is zo ongeveer elke dag een bijzondere dag en elke week een bijzondere week. Sommige bijzondere dagen zijn heel bekend en populair geworden, zoals moederdag, vaderdag, Valentijnsdag. Dan zit er altijd wel ergens een commercieel bijsmaakje aan. Er zijn ook bijzondere dagen die ingevoerd om idealistische redenen. Zo hebben Jantje Beton en IVN natuureducatie enkele jaren geleden de Nationale Buitenlesdag ingevoerd. De Eben Haëzerschool doet er ook aan mee. Waarom?

Het is dinsdagochtend 10 april, tegen 10 uur. Op het speelplein van de Eben Haëzerschool zijn overal groepjes kinderen druk bezig. Hier en daar een juf die aanwijzingen geeft. Het is dus kennelijk geen speelkwartier al lijkt het er verdacht veel op. Er is me verteld dat er vandaag buiten les gegeven zal worden, in onder meer rekenen en taal. Toch eens vragen welk vak gegeven wordt aan die lange slang van kinderen die zich bokje springend over het plein beweegt...

Juf Titia Stolk wil me graag uitleggen wat de achtergrond is van de 'Buitenlesdag'. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen beter leren als ze buiten zijn en als ze zich bewegen, zo vertelt ze me. Waarom is er dan maar één buitenlesdag per jaar? Kinderen zowel als leerkrachten zouden wel vaker buiten les willen, maar buiten heb je toch ander lesmateriaal nodig dan binnen. En dat is nu weer het leuke van meedoen aan de Nationale Buitenlesdag: IVN en Jantje Beton helpen daarbij. Er is, samen met leerkrachten, gewerkt aan de Buitenlesbundel, vol met ideeën hoe buitenlessen te organiseren.

Inderdaad, op mijn gemak rondkijkend, zie ik structuur in de activiteiten van de kinderen. Bij een grote tafel zijn ze bezig met 'klok kijken' Hoe kun je 5 over 3 ook noemen? Jazeker: 15 uur 5 en 3 uur 5! Over tafels gesproken. Wat zijn de antwoorden op de tafel van vier? Wie weet die antwoorden het snelst te vinden in een cirkel en gaat daar in staan? Door een andere groep worden taalwaslijnen volgehangen met A4-tjes waarop woorden zijn geschreven. Namen van de kinderen met een A, vogelnamen met een B, woorden die met de lente te maken hebben met een Z... Dan gaat er plotseling een toeter! Speelkwartier! Even goed kijken of ik verschil zie... De buitenlesgroepjes vallen uit elkaar en er vormen zich nieuwe groepjes. Er wordt verstoppertje gespeeld en elders hebben kinderen ineens knikkerzakken en groeperen ze zich om een tegel met een knikkerkuil. Het buiten spelen is gelukkig nog niet gedigitaliseerd, nog niet gemoderniseerd…

2 reacties
Meer berichten
Shopbox