Jos van Heuveln is bij zijn afscheid als gemeenteraadslid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat hij zich 16 jaar lang heeft ingezet voor de inwoners van Ede.
Jos van Heuveln is bij zijn afscheid als gemeenteraadslid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat hij zich 16 jaar lang heeft ingezet voor de inwoners van Ede. (Foto: Doriet Willemen)

Onderscheiding Jos van Heuveln

BENNEKOM –"Eigenlijk verdienen anderen een lintje meer dan ik", vindt Jos van Heuveln. De Bennekommer kreeg op 27 maart een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester René Verhulst. Na 16 jaar gemeenteraadslid te zijn geweest, werd Van Heuveln tijdens zijn laatste raadsvergadering benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Heuveln kan het zich nog precies herinneren: "In 1998 was ik aanwezig bij de installatie van de toenmalige raadsleden. Ik was toen ook al actief binnen de Christen Unie (CU) en ik dacht bij mezelf 'Dit is niets voor mij'. Maar vier jaar later zat ik er dus toch. En ik heb er geen spijt van gehad".
Zestien jaar heeft de 55-jarige Bennekommer zich ingezet voor de hele gemeente Ede, alle inwoners en alle dorpen. Bijna tien jaar was hij ook de fractievoorzitter van zijn partij. Hij kijkt terug op een fijne tijd waarin hem vooral aansprak dat je als gemeente echt het verschil kan maken. "Mensen weten vaak meer van landelijke politiek, maar juist als lokale politicus kun je iets betekenen. Ik heb altijd met veel plezier samengewerkt met burgers, kerken en maatschappelijke organisaties om samen zaken, zoals de invoering van de WMO, te organiseren. Ik heb gemerkt dat burgers steeds mondiger zijn geworden en soms ook bereid zijn om bij een probleem samen met de gemeente op zoek te gaan naar een oplossing. Het opknappen van het buurtspeeltuintje hier in de wijk is een mooi voorbeeld daarvan."
Lastig vond hij dat bepaalde ontwikkelingen soms lang duren. "Vooral plannen op het gebied van ruimtelijke ordening, zoals de aanleg van de Parklaan, duren jaren. Jammer dat ik nu niet meer bij de afloop betrokken ben."

Vrachtwagenchauffeur
Waarom stopt Van Heuveln eigenlijk met het raadswerk? "Het is goed om plaats te maken voor de nieuwe garde. Je zoekt als partij toch een balans tussen continuïteit en vernieuwing. Een andere reden is mijn nieuwe baan als vrachtwagenchauffeur. Na 30 jaar op kantoor, was het vorig jaar tijd om het roer om te gooien. In 2017 heb ik mijn groot rijbewijs gehaald, iets wat mij vanaf mijn tienerjaren al aantrok, en nu rijd ik voor een transportbedrijf door de Benelux. Ik vind het echt leuk werk om te doen en er is weer een hele nieuwe wereld voor me open gegaan. Maar het werk van vrachtwagenchauffeur is lastig te combineren met de raadsvergaderingen die regelmatig tot elf uur 's avonds duren. Dan is het wel erg vroeg als de wekker de volgende dag om 4.00 of 5.00 uur afgaat. Het is voor mij nu dus een mooi moment om ermee te stoppen. Maar ik blijf op de achtergrond de ontwikkelingen natuurlijk wel volgen!"

Meer berichten