Foto: Doriet Willemen

Vijf wel en vijf net niet

BENNEKOM – De stemmen zijn geteld en de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is bekend. In ieder geval vijf Bennekommers hebben de komende vier jaar een zetel in de gemeenteraad van Ede.

Na een wekenlange campagne en een verkiezingsdag waarop een bovengemiddeld aantal inwoners hun stem uitbracht, is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend. De Bennekomse gemeenteraadsleden Cora Otter (ChristenUnie), Gert Jan Koster en Jet Verhoeff (beiden GemeenteBelangen) en Ruben van Druiten en Natasja Peters (beiden Burgerbelangen) zijn herkozen en mogen hun raadswerk de komende vier jaar verder voortzetten.

Voorkeursstemmen
Alexander Vos de Wael keert waarschijnlijk niet terug in de gemeenteraad. Met zijn nieuw opgerichte beweging Democratische Kiezers Ede deed hij voor het eerst mee aan de verkiezingen en haalde weliswaar een zetel binnen. Echter, de nummer twee op de lijst, Rasit Görgülü uit Ede, kreeg zoveel voorkeursstemmen dat hij recht heeft op de behaalde zetel van DKE.

Net niet of toch nog?
Door het verlies van een zetel bij D66, greep Freek Jan Koekoek, die als vierde op de kieslijst stond, net naast een plekje in de raad. Ook Gerrit Heij (nummer 8 van de SGP) haalde het net niet, evenals Sjoerd Bakker (nummer 5 van de VVD). Beide Bennekommers zullen wel aan de slag gaan als fractievolger, wat betekent dat ze de raadsleden van hun partij ondersteunen bij het raadswerk. Ze staan bovendien als eerste in rij om door te schuiven mocht hun partij gaan meebesturen en een wethouder leveren. Dit laatste geldt ook voor Carola van Ruiswijk- Mosselman (CDA). De besprekingen over de nieuwe coalitie zijn al van start gegaan. Donderdag wordt de tussentijdse evaluatie bekendgemaakt.

Per stembureau
Bij het stembureau in de Kraats won de SGP (31%). Bij de stemlokalen De Ontmoeting en De Edelzanger werd GroenLinks met respectievelijk 18.7 en 18.3% van de stemmen de grootste partij. In de overige vijf stemlokalen in Bennekom behaalde het CDA de meeste stemmen (15 tot 18%).

Meer berichten