Kinderen van basisschool De Wingerd plantten vorige week op boomfeestdag 15 fruitboompjes achter de Hazenhoeve (foto Doriet Willemen).
Kinderen van basisschool De Wingerd plantten vorige week op boomfeestdag 15 fruitboompjes achter de Hazenhoeve (foto Doriet Willemen). (Foto: Doriet Willemen)

Leerlingen De Wingerd planten fruitbomen in buurtboomgaard

BENNEKOM – Ook in Bennekom werd op 14 maart boomfeestdag gehouden. Groep 6/7 van basisschool De Wingerd plantte 15 fruitbomen in de buurtboomgaard aan de Doornbos hoeve. Wethouder Leon Meijer hielp de kinderen een handje mee.

Eerst kregen de kinderen uitleg over het planten van de bomen door fruitboomdeskundige Otto Vloedgraven van ANV Binnenveld. Hij liet zien hoe diep het gat moest zijn, hoe ze de palen in de grond moeten slaan, de boom planten (in zwart zand!) en tot slot een emmer water moeten geven. Wethouder Leon Meijer was ook naar de buurtboomgaard gekomen en had zijn groene rubberlaarzen aangetrokken onder zijn nette pak. Samen met een paar kinderen plantte hij de eerste boom, een stoofpeer. Vervolgens bleef hij nog een tijdje om de jongens en meisjes te helpen bij het planten van de overige 14 appel- en perenbomen.
De kinderen hadden zichtbaar plezier in het werk. In groepjes van vier gingen ze enthousiast aan de slag met het graven van de plantgaten. Regelmatig draafde er een kind over het veld op zoek naar de grondboor. Die was nodig om twee gaten te boren voor de steunpaaltjes van het boompje. Bijzonder leuk was het ook om staand op een keukentrapje de houten steunpalen met een enorme grote hamer de bodem in te meppen. En als de boom dan uiteindelijk in de grond stond en het gat weer gevuld was, moest er nog water komen uit de grote blauwe ton in de hoek. De kinderen sleepten heel wat emmers door de boomgaard heen. Na een welverdiende beker limonade kregen de kinderen in de buitenlucht nog les van vrijwilligers van IVN. Hierbij leerden ze boomknoppen herkennen en de hoogte van een boom bepalen. Meester David vindt het een geslaagde ochtend: "We hebben vooraf in de klas wel gesproken over bomen planten, maar het is natuurlijk heel mooi dat ze hier zelf op deze manier met de natuur bezig zijn."
Levend Landschap
Lyda Dik en Huub Hiemstra zijn de drijvende krachten achter de Bennekomse boomfeestdag. "Deze boomgaard is in 2004 door kinderen van de Prinsenakker aangeplant", vertellen ze. "Het opknappen van de buurtboomgaard is een van de initiatieven vanuit het project Levend Landschap. Dit project is vorig jaar in Bennekom opgezet in samenwerking met de Dorpsraad en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Verschillende oude bomen hebben we gerooid in samenwerking met de gemeente Ede, die ook bijdraagt aan dit project. De nieuwe boompjes zijn uitgekozen uit sterke rassen. Maar het is belangrijk om ze een goede start te geven. Op tijd water en mest geven dus deze zomer!"

Meer berichten