De Rotarians Frank Berendse en Jaap Dillen buigen zich over de kaart met de inrichtingsplannen voor het project Binnenveldse Hooilanden, dat 300 hectare topnatuur wil realiseren.
De Rotarians Frank Berendse en Jaap Dillen buigen zich over de kaart met de inrichtingsplannen voor het project Binnenveldse Hooilanden, dat 300 hectare topnatuur wil realiseren. (Foto: Wout Schotsman)

Rotary Bennekom ondersteunt Stichting Mooi Binnenveld

Door Wout Schotsman

BENNEKOM. - Vier steden: Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal. Vrijwel aan elkaar vastgegroeid met nog een groen gebied in het midden. Een soort Central Park, bekend onder de namen Binnenveld / de Bennekomse Meent. Alle vier namen ze er steeds hapjes van af voor hun uitbreidingen. Er was (is?) zelfs een plan om de A30 door te trekken door dat gebied...

Oorspronkelijk was het een weids agrarisch gebied met hoge natuurwaarden. Ouderen herinneren zich nog de weilanden met een veelheid van bloemen als boterbloemen en margieten, maar ook met veel zeldzame soorten als orchideeën. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het gebied ingrijpend veranderd door intensivering van de veeteelt. Is het nog te redden?

Lezend op www.binnenveldsehooilanden.nl zien we dat overheden, boeren, natuurliefhebbers en terreinbeheerders samenwerken om er bij elkaar een 300 hectare topnatuur te realiseren. De Stichting Mooi Binnenveld neemt daarvan zo'n 50 hectare van voor haar rekening. Over rekening gesproken, het project moet wel betaald worden!

Deze stichting is een voorbeeld van een burgerinitiatief: "Als de overheid het niet doet, dan doen we het zelf wel!" Ondertussen wordt wel met overheden samengewerkt. Voor de aankoop van die 50 hectare is 400.000 euro nodig. Daarvan is via crowdfunding nu al ruim de helft binnen. Dat is natuurlijk een prachtige en hoopvolle prestatie, maar de laatste loodjes...

Rotary Bennekom helpt en organiseert een lezing door Eva Meijer

Rotary Bennekom heeft besloten een handje te helpen. Rotary koopt zelf een certificaat en voert actie om geld bij elkaar te krijgen voor nog een certificaat. Certificaathouders worden mede-eigenaar en daarmee medeverantwoordelijk voor het beheer, dat deels door vrijwilligers gedaan zal worden. Rotary heeft Eva Meijer uitgenodigd om een lezing te houden en verkoopt toegangskaarten daarvoor. Eva Meijer kreeg voor haar boeken diverse prijzen en nominaties. Zij zal het hebben over haar jongste boek De soldaat was een dolfijn. Haar veelal nogal radicale standpunten staan garant voor stevige discussies.

De lezing is op 15 maart vanaf 20.00 uur in Restaurant A&A, Veenderweg 3 te Bennekom. Toegangskaarten (€ 7,50) te koop bij Boekhandel Novita, Plus Edwin en Astrid Holtrop, VakantieXpert Bennekom, Geels Woonwarenhuis en Wijnhuis Bennekom.

Meer informatie is te vinden op www.mooibinnenveld.nl

Meer berichten
Shopbox