Foto: A.W. Vos

Avondmuziek van het Bennekoms Vocaal Ensemble, een terugblik

BENNEKOM - Ieder jaar in februari treedt het Bennekoms Vocaal Ensemble naar buiten met zijn uitvoering van de Avondmuziek. Dit jaar was dat op zaterdag 24 februari, traditiegetrouw in de Oude Kerk van Bennekom.

Na een periode van intensieve, maar ook ontspannen repetities en een koordag met extra oefeningen van een zangdocente, mochten we het publiek een aantal fraaie voorbeelden van ons repertoire laten horen: kerkmuziek uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Kort voor deze uitvoering kwamen we op het idee onze toehoorders te verrassen met een minder traditionele opkomst. Vlak voor acht uur hadden we ons, komend door de vrieskou, stilletjes achter in de kerk opgesteld, waarna we, naar voren wandelend, de Avondmuziek openden met het vierstemmig a capella gezongen koraal De vreugde voert ons naar dit huis.

Die vreugde was er zeker bij de koorleden. Samen zingen en begeleid worden door het ons vertrouwde instrumentaal ensemble, allemaal onder leiding van onze dirigent Gert Winkelhorst, is een vreugdevolle bezigheid. Zeker als je anderen in die vreugde kunt laten delen.

Dan moet het op zo'n avond wel allemaal goed gaan en dat maakt het ook best spannend. Maar aan het eind van de avond was de vreugde er nog steeds, zeker ook doordat we merkten dat we het laatste onderdeel, het vrij lange motet 'Ich lieg und schlafe ganz mit Frieden' van J.C.F. Bach, konden zingen zoals het de bedoeling was. Zo aan het eind van het programma, met een mis van G. Ph. Telemann en Ch. Gounod en een korte cantate van Joh. Rosenmüller, afgewisseld met twee a capella stukjes, moet dan nog wel de concentratie aanwezig zijn om dat prachtige 'Ich lieg und schlafe...' goed tot zijn recht te laten komen. Aan het applaus dat volgde konden we ook merken dat dat wel gelukt was. En uit de reacties na afloop bleek dat ook onze toehoorders vreugde hebben beleefd aan deze Avondmuziek. En dat ondanks het feit dat de goede luisteraars best gemerkt hebben dat sommige inzetten niet altijd even vlekkeloos verliepen.

We hopen dat er ook luisteraars zijn die niet alleen de vreugde van het toehoren willen beleven, maar ook de vreugde van het zelf zingen. Die kunnen gehoor geven aan de uitnodiging van het Bennekoms Vocaal Ensemble die bij de uitgang werd uitgereikt: Zing mee met het BVE!

Kijk voor meer informatie op www.bennekomsvocaalensemble.nl

Meer berichten
Shopbox