Het is maar een klein podium in Het Oude Postkantoor en alleen voor de foto. Toch voelt Ruben zich ook hier prima thuis!
Het is maar een klein podium in Het Oude Postkantoor en alleen voor de foto. Toch voelt Ruben zich ook hier prima thuis! (Foto: Wout Schotsman)

Ruben Schaap: Ik ga keuzes maken, muziek staat op nummer 1

Door Wout Schotman

BENNEKOM - Het Oude Postkantoor is een uitstekende plek om een gesprek te hebben met de Bennekomse jonge singer-songwriter Ruben Schaap. We zitten er op het podiumpje in de hoek. Ook wel symbolisch. Ruben houdt wel van podia. Misschien was zijn eerste podium wel van het Kinderdorp, toen hij gekozen werd tot Kinderdorpburgemeester. Daarna volgden nog heel veel andere podia.

Het op een podium willen staan beheerst voor een belangrijk deel zijn leven. Niet dat er niets anders is. Hij heeft vorig jaar zijn opleiding tot fysiotherapeut afgerond. Na die studie viel hij een beetje in een zwart gat. Een periode met veel vragen. Is dit het dan? Waar wil ik heen? Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik gaan doen? Ineens was er weer tijd voor muziek. Eigenlijk had hij muzikaal een paar maanden droog gestaan. In de zomer van 2017 schreef hij veel songs, nog steeds Engels-talig. Eind augustus kwam er ineens een ommekeer.

Hij had maar een klein duwtje nodig, het horen van een Nederlandstalig liedje, om te denken: 'Dat wil ik ook'. Inmiddels heeft hij materiaal genoeg om er in dit voorjaar een nieuwe single mee te vullen. Nu is er ook de zekerheid dat muziek voor hem nummer 1 is. Hij heeft na de zomer voorlopige keuzes gemaakt. Hij werkt nu 20 uur per week als fysiotherapeut en 25 uur bij Scotch& Soda.

Daarnaast is er de muziek en zijn er de podia. Vorig jaar was er Paaspop in Schijndel, waar hij optrad voor 15.000 man en onlangs trad hij op met Suzan & Freek in Metropool in Hengelo voor 300 man. Daar geniet hij van. Dat geeft hem energie.

Nederlandstalige songs maken vindt hij spannend. Het ligt verder van hem af, maar het is ook vernieuwend voor hem, ook muzikaal. Plotseling komt er ook elektronische muziek bij. Zijn optredens zijn vaak nog Engelstalig, maar hij sluit dan Nederlandstalig af en krijgt daar enthousiaste reacties op. Zijn Engelse songs bekijkt hij nu als vooral melancholiek. In het Nederlands kan hij meer kwijt van zijn eigen leven, van wat hij meemaakt. Natuurlijk van liefde, van avonturen met vrienden en soms liedjes met een boodschap.

Weer moeten er keuzes gemaakt worden. Hij heeft besloten voor zijn pre-master Bestuurskunde te gaan studeren. Jazeker, muziek blijft nummer 1. Zijn optredens hebben hem een groot netwerk bezorgd. Dat wil hij gaan inzetten. Van het ene optreden volgt vaak het andere. Succes hebben? Ja graag. Dat kost hard werken, dat beseft hij. Bekendheid helpt ook. Daarom is hij te vinden op alle sociale media.

Meer berichten
Shopbox