De voorzitters Jan Roodzant (HVOB), Willem Bos (DRB) en Rob van Wonderen (OVB) tekenden  een brief waarin ze samen stelling nemen tegen een snelle fietsroute dwars door Bennekom.
De voorzitters Jan Roodzant (HVOB), Willem Bos (DRB) en Rob van Wonderen (OVB) tekenden een brief waarin ze samen stelling nemen tegen een snelle fietsroute dwars door Bennekom. (Foto: Doriet Willemen)

Grote bezwaren tegen plannen fietsroute door centrum

Door Doriet Willemen

BENNEKOM - Een veilige en comfortabele fietsroute tussen Ede en Wageningen. Dat is het idee. Er zijn meerdere routes in kaart gebracht, maar het traject Edeseweg – Dorpsstraat – Bovenweg heeft de voorkeur in de plannen van de beide gemeenten.

Maar voor een goede doorstroming van snelfietsverkeer zijn nogal wat aanpassingen nodig in Bennekom, zoals de aanleg van een breed tweerichtingsfietspad langs de Edeseweg, een ingrijpende reconstructie van het kruispunt Edeseweg/Molenstraat, asfaltering van de Dorpsstraat en veranderingen bij het Bart van Elstplantsoen.
"Waarom?" vraagt Rob van Wonderen zich hardop af. De voorzitter van de Bennekomse Ondernemersvereniging (OVB) snapt niet wat dit plan toevoegt aan de bestaande situatie. Er rijden ook nu al dagelijks 6000 fietsers door de Dorpsstraat. "En dat gaat goed. Natuurlijk zijn er knelpunten maar om die op te lossen hoef je niet de hele boel op de schop te gooien. Wij willen het centrum van het dorp goed bereikbaar en toegankelijk houden." "Bovendien moet de klinkerbestrating gewoon blijven", neemt Jan Roodzant het stokje over. Als voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) benadrukt hij dat het karakter van het dorp niet verloren mag gaan. "De Dorpsstraat en het Bart van Elstplantsoen zijn van oudsher ontmoetingsplekken, daar hoort geen rode strook asfalt doorheen te lopen. Ook het aanzien van de Edeseweg moet gespaard blijven. Voor de aanleg van een breed fietspad zouden bomen, parkeerhavens en zelfs delen van tuinen moeten wijken. Dit verandert het straatbeeld niet ten goede." En dan hebben we het nog niet over de verkeersveiligheid gehad. Willem Bos, voorzitter van de Dorpsraad Bennekom (DRB) meldt: "Er is advies over het plan ingewonnen bij een verkeersdeskundige en de verwachting is dat er veel onveilige situaties zullen ontstaan voor fietsers en andere verkeersdeelnemers." Om alle bezwaren duidelijk te maken aan de bestuurders en raadsleden van Ede en Wageningen hebben de drie Bennekomse organisaties een gezamenlijke brief opgesteld, ondertekend door de voorzitters. "We zijn niet principieel tegen een fietsroute door Bennekom, maar er zijn volgens ons betere en goedkopere alternatieven."

Meer berichten
Shopbox