John Riksen (links) verspeelde tegen en aan titelverdediger Hotze Tette Hofstra zijn koppositie. (foto: Rinus van der Molen)
John Riksen (links) verspeelde tegen en aan titelverdediger Hotze Tette Hofstra zijn koppositie. (foto: Rinus van der Molen)

Hotze Tette Hofstra grijpt bij BSV Bennekom de macht

BENNEKOM – In de zeventiende ronde van de interne competitie bij schaakclub BSV Bennekom heeft titelverdediger Hotze Tette Hofstra de macht gegrepen. Hij versloeg in een rechtstreeks en spannend duel met wit John Riksen, die tien ronden lang op kop ging. In de externe won zowel het derde, als het vierde team.

De opening van het met de nodige spanning tegemoet geziene topduel, was voor Riksen. Zoals vaak herstelde Hofstra zich, ging in het middenspel in de tegenaanval en ondanks twee pionnen minder, leek die door te slaan. Niet dus.

Omsingelen Het bleef wel ingewikkeld en Riksen leek met dame, toren en loper de witte koning te omsingelen. Hofstra is Hofstra en dus vond hij een mooie manier, om een eindspel met een kwaliteit meer naar winst af te wikkelen. Het ging nog bijna mis. Beide spelers zagen een truc over het hoofd. En die had naar een remise geleid.

Voor de verandering een strategische partij van Martin Markering tegen Benno van der Veen, die zwart had. Markering ging voor de betere pionnenstructuur. Het loperpaar van zwart was slecht en Markering wist bovendien met een mooie afwikkeling een pion voor te komen. Zijn paard was ook beter dan de loper van zijn opponent. Diens pionnenstructuur oogde niet goed. Kortom: geen houden aan voor Van der Veen.

Aanval Chris van Oosterwijk verloor tegen Teunis Bunt een stuk, maar kreeg twee pionnen en aanval terug. Die sloeg niet door en toen Van Oosterwijk een kwaliteit tegen een pion verloor, leek het pleit beslecht. Van Oosterwijk had nog een truc en in een stelling met ongelijk materiaal en dynamisch evenwicht, werd tot remise besloten.

Zeer actief speelde Harry Verhoef tegen Noël Bovens en hij leek op weg naar een zege. Bovens besloot een kwaliteit te geven. Dat was volgens Verhoef niet correct. Echter liet hij Bovens zijn stelling binnen komen en dat was fataal. Verhoef zag mat in 1 over het hoofd, maar was anders een stuk kwijt geraakt.

Remise Gary Dinsbach kreeg van René Bakker een aanval over zich heen en die leek beter te staan. Dinsbach rechtte zijn rug en stopte de aanval. Remise leek logisch, maar Dinsbach speelde het beter en won. Jan Wouters had tegen Teun Alting een mooie stelling met een pion minder. Ergens stond Wouters denkelijk beter. Het werd remise. Martin Maasse speelde tegen Jan Hooft zijn zoveelste remise.

Kijk voor meer informatie op www.bennekomsesv.nl.

Meer berichten