De tafel is gedekt, de maaltijd is gereed en er staat ook een bordje klaar voor de verslaggever. Opscheppen maar.
De tafel is gedekt, de maaltijd is gereed en er staat ook een bordje klaar voor de verslaggever. Opscheppen maar.

Al tien keer mannenkookclub in 't Laag

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Anja Koopman leidt dit seizoen al weer voor de tiende keer een mannenkookclub in 't Laag. Is dat een club van mannen die plezier hebben in koken? Nou, nee. De meeste mannen zijn er 'heen gestuurd' door hun vrouw of dochter. Dat maakt overigens al heel snel het plezier er niet minder om...

Koken was lange tijd niks voor mannen, afgezien dan voor mannen die kennelijk als chefkok werden geboren. "Ik kon nog geen ei bakken!", zegt één van de mannen die nu met routineuze gebaren kastanjechampignons in schijfjes snijdt. "Anja, moeten ze eerst gewassen worden?", roept een andere man die waarschijnlijk vindt dat champignons wit horen te zijn. Anja rukt zich los van het aanrecht waar ze aanwijzingen geeft voor het maken van de bouillon. "Nee, niet doen. Dan trekt er teveel water in en dan verlies je smaak!".

De mannen koken in koppeltjes van twee en vragen liever van alles aan Anja dan dat ze precies het recept volgen dat Anja van tevoren aan iedereen heeft gemaild. Anja Koopman is afgestudeerd in levensmiddelentechnologie in Wageningen maar heeft de 'techniek' van dat vak een beetje laten varen. Haar belangrijkste doelstelling is dat het 'leuk en lekker is'. "En gezellig natuurlijk!" gooit een van de mannen ertussenin, die een stukje van het gesprek opvangt.

Zoveel mogelijk vers

Ondertussen rent Anja al weer naar een andere kookplaat, waar enig verschil van mening is over hoe het verder moet. "Ik doe altijd zelf de boodschappen", vertelt ze even later verder, "zodat ik zeker weet dat zoveel mogelijk alles vers is en dat ik goed weet wat erin zit." Rondkijkend zie ik dat er niet veel uit een pakje komt, behalve de spaghetti en de roomboter.

Acht weken lang wordt er elke maandagmorgen samen gekookt. De mannen hebben uiteenlopende redenen om mee te doen. De een is alleen en wil nu zelf leren koken om minder afhankelijk te zijn, de ander komt leren koken 'voor het geval dat' en een derde komt vooral voor de gezelligheid. Eén keer in de week eruit en samen bezig zijn. Dat het eindigt met een maaltijd is natuurlijk ook niet om te versmaden, want als Anja zich ermee bemoeit, wordt het niet alleen gezellig, maar is het resultaat ook heel erg lekker. "Dit is de tiende groep van acht mannen, waarmee ik nu in 't Laag aan de slag ben", vertelt Anja. "Graag in 't Laag, gezien de prachtige outillage van de keuken". In oktober begint de 11e groep. Daarvoor aanmelden kan bij 't Laag, of via e-mail direct bij Anja: anja.koopman@xs4all.nl.

Meer berichten