Oud-wereldkampioen darten Andy Fordham was vorige week in Bennekom waar hij onder grote belangstelling tientallen wedstrijdjes speelde tegen lokale dartliefhebbers (foto Doriet Willemen).
Oud-wereldkampioen darten Andy Fordham was vorige week in Bennekom waar hij onder grote belangstelling tientallen wedstrijdjes speelde tegen lokale dartliefhebbers (foto Doriet Willemen). (Foto: Doriet Willemen)

Een potje darten tegen The Viking

BENNEKOM - Dartlegende Andy Fordham, bijgenaamd de Viking vanwege zijn lange haar, woeste baard en imposante verschijning, was donderdagavond in Dartscafé De Keijzer. De Engelsman, die in 2004 wereldkampioen darten werd, speelde wedstrijdjes tegen plaatselijke darters.

De twintig tickets die vooraf te koop waren om een potje te darten tegen zwaargewicht Fordham, waren razendsnel vergeven. En op 1 februari was het dan zo ver. Hans van Beek is de eerste die het 's avonds mag opnemen tegen de oud-wereldkampioen. Voor een groot publiek en met een portie gezonde spanning begint Van Beek aan zijn potje 501. Je speelt tenslotte niet elke dag tegen een dartlegende. "Andy, je hebt nog 40 punten nodig", roept mastercaller Ray Martin in het Engels. En even later: "Hans, you require a miracle." Wanneer later die avond een maximale score gegooid wordt, galmt 'One Hundred and Eighty' door het café. De familie Lieftink is deze avond goed vertegenwoordigd. Zoon Ricardo mag het spits afbijten. De jonge Wageninger is niet de minste tegenstander want hij speelt onder andere mee in de landelijke competitie. Hij is vanavond de eerste die de Viking verslaat, al is het nipt. "Ik wist dat het zou kunnen, maar om het dan ook echt te doen is een tweede", stelt Ricardo naderhand. Even later is moeder Judith Lieftink aan de beurt. Ook zij maakt er een spannende wedstrijd van, die uiteindelijk in het voordeel van Fordham wordt beslist. Kort daarna sluit ook vader Teunis zijn partij af met verlies. Ook Heus van Heusden mag vanavond een poging wagen tegen de dartslegende. En dat doet hij met succes. "Dit had ik echt niet verwacht", vertelt de Bennekommer na afloop. "Maar ik was aardig in vorm en heb een lekker potje staan gooien. Uitgegooid met 70 punten! Daar baalde Andy van en dat vind ik dan wel weer mooi!"
Fordham, die enkele jaren geleden ernstig ziek werd, haalt tegenwoordig niet meer zijn oude niveau. Vanwege zijn gezondheid heeft hij ook zijn levensstijl drastisch aangepast. Henk Gans, eigenaar van café De Keijzer, heeft speciaal voor de Viking Amstel 0.0% ingeslagen. Dat was een jaar of tien geleden wel anders. Toen parkeerde er op een dag opeens een busje pal voor de deur van het café. Tot ieders verbazing stapte de oud-wereldkampioen darten uit. Hij was van Schiphol onderweg naar een toernooi in Arnhem en maakte even een tussenstop om wijn in te slaan. De aanwezige gasten waren stomverbaasd. Fordham zelf kan het zich niet meer herinneren. Maar vandaag heeft hij zichtbaar plezier in het dartsfeest. Hij maakt grapjes en neemt rustig de tijd voor foto's. En pijlen die op de grond vallen, raapt hij behulpzaam op met zijn magneetstok.

Meer berichten