Rembrandt Bruil (rechts) voor het eerste bij BSV Bennekom aan bord 1. (foto: Martin Markering)
Rembrandt Bruil (rechts) voor het eerste bij BSV Bennekom aan bord 1. (foto: Martin Markering)

BSV Bennekom boekt nipte zege op Zevenaar

Door Rini Kreeft

BENNEKOM - De hoofdmacht van schaakclub BSV Bennekom heeft zaterdag in de zesde ronde van de landelijke competitie een 4,5-3,5 overwinning op SV Zevenaar geboekt. Daarmee stelde het Veluwse team haar positie landelijk veilig. Er kan zelfs naar boven worden gekeken, maar het verschil met de top Lasker en Sneek is met nog drie ronden te gaan wel drie matchpunten.

Captain Rini Kreeft had weer een mooie opstelling uit de hoge hoed getoverd, waarbij het jonge talent Rembrandt Bruil op bord 1 tegen de sterke Guus Homs was geposteerd, Het pakte zeer goed uit. Wel was er na twee uur al een kentering in de strijd. Als eerste kreeg Bruil remise aangeboden, maar hij stond zo comfortabel dat hij zich niets van het ratingverschil aantrok en er nog even goed voor ging zitten.

Tegelijkertijd kreeg Martin Markering een remiseaanbod. Omdat hij een half uur voor stond op tijd, besloot hij nog even aan te kijken wat er op de andere borden gebeurde. En nog eens goed naar zijn stelling te kijken. Na een minuut of twintig denken was het goede gevoel over de stelling weg en omdat er niet al te veel muziek in zat besloot hij het aanbod aan te nemen.

Eerste punt
Kort daarna kwam het eerste punt binnen. John had zijn tegenstander helemaal overklast en na 19 zetten en anderhalf uur nadenken kon die zijn stelling niet meer aanzien en gaf op, Hotze volgde snel met het volgende punt. Hij had het allemaal veel beter gezien dan zijn tegenstander en ondanks wat schoonheidsfoutjes, haalde hij overtuigend het punt binnen.

In het derde uur ging het iets minder. Ed de Beule raakte de draad kwijt tegen Thomas Verfuerth en moest de koning omleggen. Bruil beging een onnauwkeurigheid. Dat vergooide zijn grote plus, maar hij stond zo goed dat hij probleemloos het halve punt binnen haalde, Een keurige prestatie van het jong talent.

Remises
In het vierde uur werden drie remises toegevoegd en zaten twee matchpunten in de tas. Noël Bovens had met actief verdedigen alle problemen opgelost, Martijn Pauw kon uiteindelijk geen ijzer met handen breken. Zijn tegenstander speelde het solide. Martijn Bakker wist met een schijnoffer zijn pion weer terug te winnen en ook een zwaarbevochten halfje aan de score toe te voegen. Uiteindelijk met vijf remises twee winstpartijen en een verliespotje een goede teamprestatie, aldus luidde de conclusie achteraf.

Meer berichten