De laatste 3 activiteiten zijn op 29 januari en 17 februari, met op 9 februari als culinair hoogtepunt koken met oa. ds Anne Verbaan in 't Laag en genieten van een vijfgangendiner met uiteraard wijn en hemelse gerechten
De laatste 3 activiteiten zijn op 29 januari en 17 februari, met op 9 februari als culinair hoogtepunt koken met oa. ds Anne Verbaan in 't Laag en genieten van een vijfgangendiner met uiteraard wijn en hemelse gerechten (Foto: Wout Schotsman)

Bijbels koken in 't Laag

BENNEKOM - Wat zou er op het menu staan als twee dominees Bijbels gaan koken voor zo'n 50 mensen? Dan moeten 5 broden en 2 vissen toch wel genoeg zijn? Of een flinke pan linzensoep? Ongetwijfeld zal er ook wijn geschonken worden: eerst de beste en later de mindere kwaliteit. Tot slot wellicht een appel toe. Of zou dat 2.000 jaar later allemaal anders zijn?

Dominee Anne Verbaan neemt even een kijkje in de enorme keuken van 't Laag, waar ze op 9 februari zelf aan de slag moet. Toevallig is net de mannenkookclub van 't Laag in de keuken culinair actief. Ze wordt onmiddellijk uitgenodigd te proeven van wat de heren gebroddeld hebben. Ze kijkt er welwillend naar en houdt ondertussen het boek 'Bijbels Culinair' stevig vast. Dat is geschreven door 'kookdominee' Han Wilmink die met haar en zo'n 16 vrijwilligers een vijfgangendiner gaat bereiden, uiteraard inclusief 3 glazen wijn. Wie mee wil doen, als koker of als eter, moet zich vooraf via e-mail aanmelden bij ds. Anne Verbaan: am@verbania.nl (vóór 4 februari).

Deze activiteit behoort tot de zes 'Vreugde' - activiteiten, die door de PKN-kerken en de Vrijzinnigen worden georganiseerd in het kader van de maand van de spiritualiteit. Op 29 januari wordt de Brinkstraatkerk omgetoverd tot bioscoop. Daar draait dan op groot scherm de film 'Lion, een lange weg naar huis. De film gaat over een jongetje dat is verdwaald en zijn huis niet meer kan vinden. De film wordt aangekondigd als een vreugdevolle film. Zou dat betekenen dat het jongetje de vreugde in het leven weer vindt? De film begint om 19.30 uur. Vanaf 19.15 uur is er koffie/thee voor de bezoekers.

Ds. Agnès Gilles leidt de bijeenkomst. Op 17 februari wordt de maand van de spiritualiteit afgesloten met een uur vreugdevolle muziek in de Oude Kerk. Op die zaterdagmiddag kan het winkelend publiek, zomaar even tussen het boodschappen doen door, de kerk binnenlopen en genieten van de Klezmerband Zembler.

Daarmee wordt de maand van de spiritualiteit afgesloten, die op 15 januari begon met een gesprek over het boek van Desmond Tutu en de Dalai Lama. Dat was meteen al een goede start: De Ontmoeting zat flink vol.

Op 21 januari werd in de Brinkstraatkerk de Eenheidszondag gevierd met muzikale ondersteuning van twee koren en op 24 januari was in 't Kerkheem de wereld een dansfeest. Deze 'vreugdevolle' activiteiten tijdens de maand van de spiritualiteit zijn / waren niet alleen voor trouwe kerkgangers, maar voor alle Bennekommers.

Meer berichten