Ondanks het later uur kregen Verhoef (wit) en Riksen veel belangstelling.
Ondanks het later uur kregen Verhoef (wit) en Riksen veel belangstelling.

Harry Verhoef haalt koploper John Riksen onderuit

Door Rinus van der Molen

BENNEKOM - Niets dan lof kreeg Harry Verhoef na zijn overwinning in ronde 15 op koploper John Riksen. ,,Prachtig schaak, briljante partij en één om in te lijsten'', riepen in koor de toekijkende schakers, die al gereed waren met hun partij. Wel bleef Riksen op kop, al kroop titelverdediger Hotze Tette Hofstra nader.

Het duel Verhoef-Riksen was een partij waar veel in zat. De met wit spelende Verhoef offerde twee paarden, waarvan Riksen er terecht één weigerde. Riksen dacht nog tegenkansen te hebben, maar Verhoef rekende ver door en vlocht matdreigingen in de stelling. Het winnende eindspel was indrukwekkend en dat gaf Riksen na afloop ruiterlijk toe.

Zoals gezegd, Hofstra profiteerde van stunt van Verhoef en liep door een overwinning op Chris van Oosterwijk weer iets in. Hofstra offerde een pion in de opening, maar Van Oosterwijk kon het lang volhouden. Totdat de druk hem teveel werd, terwijl de stelling van Hofstra er toch ook niet zo best uit zag. Dat bleek schijn.

Afwikkeling
Nummer drie op de ranglijst Martin Markering, stond tegen Gary Dinsbach in het middenspel lang gewonnen. Hij beheerste met de torens en de dame het centrum. In de afwikkeling en na ruiling van stukken, liet hij het uit zijn vingers glippen. In tijdnood had Dinsbach toe te slaan door met een magneetcombinatie de loper weg te lokken en met zijn pion door te lopen. Niet dus. Het bleef remise.

Teunis Bunt won en Noël Bovens was het slachtoffer. Bunt offerde een stuk en viel aan via de open a-lijn. Bovens dacht terug te slaan met een dameoffer voor een toren, maar Bunt veroverde zijn stuk weer terug en won daarna gemakkelijk.

Jan Wouters haalde weer eens het volle punt en wel tegen Jaap van Donkelaar. Een combinatie met toren en paard werd door Van Donkelaar niet adequaat verdedigd. Verrassend was de remise van Dick Brehen tegen de altijd taaie Teun Alting.

Beker
Voor de beker werd de uitgestelde partij in de achtste finale tussen Benno van der Veen en René Bakker gespeeld. Van der Veen won met 2-0 en mag volgende week maandag strijden in de kwartfinale. Daar werd voor geloot en dat leverde de volgende partijen op: Noel Bovens - Martijn Bakker, Ed de Beule - Hotze Tette Hofstra, Martijn Pauw - Sjoerd de Rave, Benno van der Veen -Hans van de Weteringh.

Kijk voor meer informatie op www.bennekomsesv.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden