Jubileumconcert Alexander Consort

BENNEKOM - Toen in 1708 in Mühlhausen de nieuwe Stadsraad werd geïnstalleerd, kreeg de jonge componist Johan Sebastiaan Bach de opdracht bijpassende ceremoniële muziek te schrijven. Ede heeft wel een Stadsdichter. Wellicht laat hij zich inspireren door de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar zou Ede niet ook een Stadscomponist moeten hebben, om bijzondere gebeurtenissen muzikaal te omlijsten? Aan talent ontbreekt het niet in Ede...

310 jaar later viert het Alexander Consort het 10-jarig jubileum. Reden voor de initiatiefnemers, Dick en Elly Meijer, om een bijzonder concert te organiseren, traditiegetrouw in de Oude Kerk in Bennekom. Het concert is om meerdere reden bijzonder.

Het Alexander Consort is erin geslaagd de Winnares van de Edese Cultuurprijs 2017, Tineke Roseboom, te contracteren. Bovendien wordt ingehaakt op de komende gemeenteraadsverkiezingen door Cantate 71 van Johan Sebastiaan Bach als hoofdthema van het concert te kiezen, waarmee 310 jaar geleden in Mühlhausen de 'Ratwechsel' werd begeleid. Het begin van een traditie in de gemeente Ede?

Wat drijft Dick en Elly Meijer om al zo lang 2 concerten per jaar te organiseren? Eigenlijk was de restauratie van de Oude Kerk in Bennekom de aanleiding. oen werd ontdekt dat de kerk een geweldige akoestiek heeft. Het eerste concert was dan ook een beetje een ode aan de restauratie. Ze wilden vooral ook zelf mooie muziek maken en die onder eigen regie laten horen. Dus werd de beurs getrokken en het eerste concert georganiseerd. Meteen de eerste keer al was Het volle bak en dekte de collecte achteraf de kosten. Dat gaf moed om door te gaan.

Nu staat er een solide organisatie, met een gedegen netwerk van zangers en musici. Nog steeds wordt de opzet van het eerste concert gevolgd: een instrumentaal deel, waarin uiteraard het orkest te horen is, een a capella deel waarin het koor zich laat horen en een cantate voor orkest en koor, waarin solisten de hoofdrol krijgen. Elke keer weer zijn Dick en Elly op zoek naar bijzondere muziek en bijzondere solisten. Dat dat steeds weer lukt danken ze voor een belangrijk deel aan het netwerk van Inja Bodden.

Het jubileumconcert vindt plaats op zaterdag 10 februari, vanaf 16.15 uur in de Oude Kerk in Bennekom. Behalve Cantate 71 van Johan Sebastian Bach, brengt men van hem ook het Brandenburgs Concert no. 4. Soliste Tineke Roseboom krijgt gezelschap van Dorien Lievers, Falco van Loon en Robbert Muuse. Toegang gratis. Collecte bij de uitgang.

Meer berichten