Jan van Eck trotseert weer en wind om vijf dagen per week in en rond Bennekom mooie, opvallende en leuke plaatjes te schieten met een verhaaltje. Hij is te volgen op www.instagram.com/oudbennekom.
Jan van Eck trotseert weer en wind om vijf dagen per week in en rond Bennekom mooie, opvallende en leuke plaatjes te schieten met een verhaaltje. Hij is te volgen op www.instagram.com/oudbennekom. (Foto: Doriet Willemen)

Bennekomse Plaatjes door Jan van Eck

Door Doriet Willemen

BENNEKOM - Jonge eendjes bij een sloot, een bijzondere brievenbus, kleurige nestkastjes of een overwoekerd verkeersbord. Het zijn de bijzondere alledaagse dingen die Jan van Eck vastlegt. En altijd schrijft hij er een kort verhaaltje bij.

Met oog voor detail legt hij gevelversieringen vast, een oude boerderijmuur of een fiets die geparkeerd staat recht voor een verboden-parkeren-bord. Twee jaar geleden is hij met de Bennekomse plaatjes begonnen en op Instagram heeft hij nu ruim 250 volgers. Mede dankzij Dolf van Kampen, die met het idee kwam om dagelijks een foto met een korte toelichting te maken en dat online te zetten. "We zijn gestart met zeven plaatjes per week", vertellen de twee Bennekommers, "maar dat was toch iets te enthousiast dus dat hebben we teruggeschroeft tot vijf maal per week. Afgelopen week bereikten we de 400." Toch is de inspiratie nog lang niet op."Ik kan nog een hele tijd vooruit hoor!", zegt Jan van Eck. "Ik stap op de fiets en ik kijk wat ik tegenkom. Er is zoveel te ontdekken op Bennekoms grondgebied. Mensen lopen of rijden vaak gedachteloos ergens langs. Dat heb ik zelf soms ook, hoewel dat tegenwoordig wel wat minder is geworden. Ik ben opgegroeid hier in de Kraats en heb de wegen hier al duizenden keren gefietst maar nog steeds zie ik nieuwe dingen."
Het maken van opnamen begint volgens de fotograaf een beetje de vorm van een verslaving aan te nemen. "Het gebeurt nog maar zelden dat ik zonder fototoestel ergens heen ga want dan zul je natuurlijk net zien dat je iets bijzonders tegenkomt. Mijn mooiste plaatje was ook een toevallige ontmoeting, met een jonge ree." Alle 400 Bennekomse plaatjes zijn te bekijken op de website van de Historische Vereniging Oud-Bennekom en op het Instagram account www.instagram.com/oudbennekom (registeren of aanmelden is niet nodig).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden