Op 31 januari staat de deur van Collage wijd open
Op 31 januari staat de deur van Collage wijd open (Foto: Wout Schotsman)

Kunt u me de weg naar Collage vertellen, meneer?

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Als je in Bennekom de weg naar Collage vraagt, is de kans groot dat men je niet verder kan helpen. De weg naar de Wilhelminaschool? Ja, die weet men vast wel. De weg naar de bibliotheek wellicht ook, maar de weg naar 't Laag? Vaak geen idee!

Een collage is veelal het resultaat van knip- en plakwerk. Het multifunctionele gebouw dat de naam Collage heeft gekregen, is dat in symbolische zin ook. Het herbergt een aantal activiteiten die ooit los van elkaar stonden, zoals de Wilhelminaschool, de bibliotheek, sociaal cultureel centrum 't Laag, Peuterspeelzaal Klein Vossenhol, de Buitenschoolse Opvang Ratjetoe, de Tussenschoolse Opvang en het Muziekplein. Het was een lange weg om dit gebouw te realiseren maar ondertussen staat het er toch al weer een aantal jaren en de gebruikers zijn er dolblij mee en met elkaar. Dat het gebouw nog relatief onbekend is, is reden voor het houden van een Open Dag, waar alle gebruikers aan meedoen.

Enorme meerwaarde

De Open Dag van de CNS Basisschool Wilhelmina is gekoppeld aan de Open Dag van alle CNS Basisscholen.Directeur René Cornelisse is er duidelijk over: "De Wilhelminaschool is de grootste gebruiker van het pand, maar de samenwerking met de medegebruikers heeft een enorme meerwaarde. We gebruiken elkaars ruimten en elkaars bijzondere mogelijkheden. De Wilhelminaschool is samen met de bibliotheek actief tijdens de Kinderboekenweek. Tijdens de jaarlijkse pannenkoekendag, als we de bewoners van de Timanshof en de Aleidahof uitnodigen, maken we gebruik van de keuken van 't Laag en van het 'theatertje'. Klein Vossenhol en Ratjetoe hebben ook veel activiteiten". Marieke van Wolde vult aan: "Het Muziekplein is een collectief van muziekdocenten, dat lokalen van de Wilhelminaschool gebruikt." Marcel van der Heijden, beheerder van Collage, noemt de vele activiteiten die georganiseerd worden door sociaal cultureel centrum 't Laag, of waar 't Laag ruimte aan biedt: Guus' Theaterschool, het Eetcafé voor mensen met een beperking, de diverse 2e Kans - beurzen en heel veel cursussen."

Op 31 januari, van 9 - 12 uur, zetten de gebruikers / bewoners van Collage de deur wijd open voor belangstellenden die nu wel eens willen zien wat er allemaal in Collage gebeurt. Er zijn rondleidingen en workshops en de bezoekers worden aangemoedigd 'om maar raak te vragen'. Het is zeer de moeite waard naar de Kierkamperweg te gaan en eens even een kijkje te nemen. Dat wordt ongetwijfeld een bezoek met blije verbazing: 'Hebben wij al die voorzieningen in Bennekom? Fantastisch!'

Meer berichten