Een ruim 200 jaar oude rode beuk die aan de Schoolstraat staat is gekozen tot de mooiste monumentale boom van Ede op particulier terrein. Gijs van Reenen (l) is als bewoner van Villa d’Este, mede-eigenaar van de boom. Op deze plek was voorheen de garage van Douwe Heida (r) gelegen. (foto Doriet Willemen)
Een ruim 200 jaar oude rode beuk die aan de Schoolstraat staat is gekozen tot de mooiste monumentale boom van Ede op particulier terrein. Gijs van Reenen (l) is als bewoner van Villa d’Este, mede-eigenaar van de boom. Op deze plek was voorheen de garage van Douwe Heida (r) gelegen. (foto Doriet Willemen) (Foto: Doriet Willemen)

Mooiste en dikste boom

Door Doriet Willemen

BENNEKOM - De mooiste en dikste monumentale boom van Ede staat in Bennekom. De eeuwenoude beuk heeft een stamdoorsnede van maar liefst 1.75 meter.

Boomspecialisten van Terra Nostra, die de afgelopen maanden in opdracht van de gemeente Ede, alle bomen op particuliere grond inventariseerden, waren hoogstverbaasd toen ze tussen de nieuwbouw Villa d'Este aan de Schoolstraat / Edeseweg de enorme rode beuk vonden. De boom is vermoedelijk rond 1800 geplant en dus al meer dan 200 jaar oud.
Gijs van Reenen is een van de bewoners van Villa d'Este die vanuit zijn appartement dagelijks uitkijkt op de beuk: "In de zomer is de boom nog mooier. We wisten dat ie oud was, maar dit had ik niet verwacht. Erg leuk!" Op het terrein was tot enkele jaren geleden garage Heida gevestigd. Voormalig eigenaar Douwe Heida is trots op de verkiezing van 'zijn' boom tot mooiste monumentale boom van Ede op particulier terrein. "Toen we hier nog zaten met de garage, hebben we de boom altijd goed onderhouden", vertelt de Bennekommer. "Om de 10 jaar lieten we een professioneel boomverzorger komen om hem te snoeien." Mede door de mooi gevormde kruin is de boom nu op de eerste plaats geëindigd. De winnende beuk is gezond en krijgt over drie jaar een gratis inspectie.
Uit het onderzoek blijkt dat er in de hele gemeente Ede op particulier terrein ongeveer 11.500 oude, waardevolle bomen staan waarvan 6500 monumentale. Een aanzienlijk deel van de top 50 van monumentale bomen blijkt in Bennekom te staan. Vooral in het Ericapark en langs de oude invalswegen, zoals de Edeseweg en de Bovenweg, staan meerdere exemplaren. Maar ook bij de boerderijen in de Kraats zijn monumentale zomereiken en beuken te vinden. Een overzicht van alle monumentale en waardevolle bomen staat op www.ede.nl/monumentalebomen

Meer berichten