Martin Jacobs en zijn medewerker William van Dijk vormen de Makelaardij Jacobs, die nu al weer vijfentwin-tig jaar bestaat.
Martin Jacobs en zijn medewerker William van Dijk vormen de Makelaardij Jacobs, die nu al weer vijfentwin-tig jaar bestaat.

Makelaardij Jacobs: vijfentwintig jaar en springlevend

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Bijna een halve eeuw woonachtig in Bennekom en dan denk je dat je wel weet waar de meeste ondernemers wonen. Voor het gesprek met Martin Jacobs rij ik dus vrolijk naar de hoek van de Van Balverenweg en de Edeseweg en vraag bij de receptie naar de heer Jacobs. Kennen we niet. Ik kijk nog eens op mijn gespreksbevestiging: Edeseweg 52.

Martin lacht als ik het hem vertel en laat een foto zien van waar hij nog eerder zijn bedrijf had: schuin tegenover de Molenhoek, daar waar nu een juwelier zit. Dat is het begin van nog meer foto's en een heleboel verhalen. Hoe hij begon met het verkopen van hypotheken en verzekeringen. Studeren samen met Theo Tiemessen (Nu Barten Tiemessen). Die is nu dus ook 25 jaar makelaar en heeft een kantoor in Wageningen. Jacobs is zelf ook gestart in Wageningen, maar al snel naar Bennekom gegaan. Hij was de eerste makelaar die werkte met kleurenfoto's van de huizen die hij in de verkoop had. Een aantal jaren gaf hij regelmatig een 'tijdschrift' uit. Toen had hij zeven medewerkers. Dat was allemaal in de tijd voordat internet kwam. Daardoor is alles anders geworden.

Hij was altijd meer adviseur dan verkoper. De menselijke kant van zijn werk vindt hij nog steeds het leukst. Jonge mensen die hun eerste huis kopen, hebben goed advies nodig, geen verkoper die er onmiddellijk druk op zet. Hij heeft eigenlijk niet zoveel zin in een interview. Het gaat hem niet om publiciteit. Zijn grote netwerk, dat was belangrijk. Zo was hij de oprichter van de businessclub van de Voetbalvereniging Bennekom, waar hij ook sponsor was van enkele elftallen. Nu is alles anders. Potentiële kopers hebben een woning al lang van binnen bekeken op Funda. Hij is niet met alles blij, maar de huidige manier van werken scheelt wel een hoop werk. Zijn medewerker, William van Dijk, bevestigt dat het daardoor moeilijker is om tot een goed gesprek te komen. Hij bewondert de manier van werken van Martin Jacobs: eerst vertrouwen winnen door goed te adviseren en dan pas verkopen. Met Martin vormt William een soort duo 'black and white' als je naar de haren kijkt. Die opmerking is aanleiding voor Martin om te vertellen van een rechtszaak over de bouw van een huis. In een paar nachten is hij daardoor grijs geworden. En dan heeft hij een aantal jaren geleden ook nog een hartstilstand gehad en een aantal dagen in coma gelegen. Hij heeft veel geluk gehad, zegt hij. Hij is nu 68. Van het makelaarschap hoeft hij niet te leven. Hij werkt door omdat hij het zo leuk vindt. Hij lacht vrolijk: springlevend!

Meer berichten