Lonneke Claessen (Gemeente Ede), Eduard Zwart (Vereniging De Prinsenakker), Martijn van Alphen (Vereniging De Prinsenakker), Liesbeth Van den Brink-Baggerman (Van Putten Van Apeldoorn) en Ed Boerkamp (Van Putten Van Apeldoorn).
Lonneke Claessen (Gemeente Ede), Eduard Zwart (Vereniging De Prinsenakker), Martijn van Alphen (Vereniging De Prinsenakker), Liesbeth Van den Brink-Baggerman (Van Putten Van Apeldoorn) en Ed Boerkamp (Van Putten Van Apeldoorn).

Overdrachtsakte schoolterrein ondertekend

BENNEKOM - Vrijdag 29 december is op het kantoor van Van Putten Van Apeldoorn in Ede een bijzondere overdrachtsakte ondertekend. Het betreft hier de overdracht van het voormalige schoolterrein van openbare basisschool De Prinsenakker, locatie Berchymschool, aan de Irenelaan in Bennekom.

Onder toeziend oog van notaris de heer Mr. E.A.P. Boerkamp hebben Eduard Zwart en Martijn van Alphen van Vereniging De Prinsenakker het eigendom overgedragen gekregen van de Gemeente Ede. Het is in de gemeente nog niet eerder voorgekomen dat een dergelijk burgerinitiatief van deze omvang tot een goed einde is gebracht. Beide heren hebben het er de afgelopen twee jaar dan ook druk mee gehad. Diverse bewonersavonden en gesprekken met de gemeente zijn hier aan vooraf gegaan.

De twee initiatiefnemers uit de Irenelaan bedachten in januari 2016 dat ze de bestemming van het terrein in eigen hand wilden krijgen. "Het schoolterrein stond al een tijd leeg en dreigde te verpauperen. Daarop zijn wij een enquête gestart en de omwonenden gevraagd of er behoefte is om een initiatief op te starten", aldus Eduard Zwart. "De uitslag van dit buurtonderzoek hebben wij voorgelegd aan de Gemeente Ede en dit heeft geresulteerd dat we bij wethouder de heer Weijland een presentatie mochten geven over onze plannen", zo vult Martijn van Alphen aan. Eén van de eisen vanuit de gemeente was dat het terrein als geheel werd opgekocht en dat er met één (rechts)persoon werd afgestemd, en niet met alle huishoudens individueel.

Het terrein ligt omsloten tussen de Irenelaan, Julianalaan, Prins Bernhardlaan en Nassaulaan in Bennekom. Na ondertekening van de overdrachtsakte wordt een groot gedeelte van de grond toegevoegd als tuin bij 24 huishoudens. Hiervoor zijn er individuele koopaktes opgesteld tussen Vereniging De Prinsenakker en de omwonenden. In het midden van het terrein resteert een stuk grond van ruim 1.100 m² wat wordt ingericht als afgesloten binnentuin in eigendom van twaalf huishoudens. "Dit voorjaar gaan we fanatiek aan de slag om dit nu nog kale landschap verder in te richten. Het wordt echt een groen paradijsje met moestuintjes, fruitbomen en ander groen wat egels, eekhoorntjes en vogels aantrekt", zo vervolgt Eduard zijn verhaal. "Naast het groene aspect, is er ook een sociale doelstelling. We hergebruiken de tafeltennistafel en de basketbaalpaal en leggen een jeu de boulesbaan aan. En er komt vast wel een jaarlijks tuinfeestje", zo eindigt Martijn van Alphen met een glimlach.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden