Martijn Pauw (links) speelde na een prima partij remise.
Martijn Pauw (links) speelde na een prima partij remise.

Philidor Leeuwarden over de knie bij BSV Bennekom

Philidor Leeuwarden over de knie bij BSV Bennekom

BENNEKOM – De schakers van BSV Bennekom hebben huisgehouden in de wedstrijd tegen Philidor 1847 2. Sterker: de Friezen gingen in denksportcentrum De Commanderij over de knie. Het werd 5,5-2,5 voor de thuisclub, die in 3A landelijk de derde plaats qua matchpunten delen met Het Kasteel. De ploeg uit Wijchen heeft iets betere bordpunten.

In het team van captain Rini Kreeft ontbrak Martijn Bakker. Beetje een aderlating, want Bakker scoort bovenin goed. Teunis Bunt werd de invaller en goede raad werd ook duur. Dus werd de in vorm stekende Martin Markering op bord 2 gezet en ging Martijn Pauw naar bord 6. Jeugdtalent Rembrandt Bruil nam plaats op bord 5. En de gekozen opstelling werkte. Ook al omdat de gastteam twee invallers telde. Er werd 3,5 punten uit 4 duels gescoord op de onderste borden. 

Jammer

Niet goed pakte de 'opoffering' van Markering uit. Hij kreeg Jippe Kamstra, met een rating van 2140, tegen. En dat verschil in rating (schaakkracht) van 222 punten bleek teveel van het kwade. Markering kreeg een stelling waar niets doen het devies was. Dat is echter niet de aard van het beestje. Dus deed hij toch wat met een aanval op de damevleugel. En werd vervolgens compleet zoek gespeeld aan zijn koningskant. Met opgaaf na 2,5 uur tot gevolg. ,,Jammer, maar goed geprobeerd'', vond Kreeft er later van.

Het ging op tal van andere borden wel crescendo voor BSV Bennekom. Met name onderin werkte het goed. Bunt toonde zich een sterk invaller, Benno van der Veen kwam al snel goed te staan en Bruil koos met zwart succesvol voor de aanval, al kreeg hij nog wel even met een counter te maken. Pauw keek ook tegen een prima stelling aan.

Topscorer

Van der Veen trok de stand gelijk. Met creatief spel was hij net een wurgslang. Na adem happend kon tegenstander Wim van Zeijl het niet meer bolwerken. Van der Veen is nu topscorer. Bruil overspeelde zijn tegenstander. Eerst een pion voor. Na het weerleggen van de counter, werden dat er twee en hij kreeg zelfs een dubbele vrijpion. De ongelijke strijd werd door Erik Kruit opgegeven.

BSV Bennekom liep verder uit. Kopman Hotze Tette Hofstra, bord 1, moest wel even aan de bak. Door een kleine onoplettendheid gaf hij in vroege middenspel een kwaliteit weg. Hofstra is Hofstra en dus rechtte zijn rug en overspeelde vervolgens zijn tegenspeler Maarten Etmans (78). Met mat als sluitstuk. En het werd 4-1 door Bunt. Hij ontwikkelde een gezonde kansrijke stelling. Na ingewikkeld gemanoeuvreer kwam Bunt strak gewonnen te staan en maakte het gedecideerd uit.

Drie spelers

Er streden nog drie spelers: John Riksen, Martijn Pauw en vervangend teamcaptain Ed de Beule. En zij scoorden samen nog anderhalve punt. Pauw was, zoals altijd, gedegen uit de opening gekomen. In een ingewikkelde strategische partij leek hij grip op de partij te krijgen en dat te kunnen uitbuiten. Goed spel over en weer leidde echter toch tot niet meer remise.

John Riksen (bord 4) toonde zijn leeuwenhart. Hij kwam met licht voordeel uit de opening. Het snelle spel van tegenspeler Wessel van den Berg deed vermoeden dat hij dit vaker had gespeeld. Met lichte stukken op het bord gaf Riksen een stuk voor twee pionnen. Er ontstond een boeiend schouwspel, waarbij beiden met pionnen naar voren stormden om te promoveren. Riksen wist in het toreneindspel met twee pionnen minder behendig af te wikkelen naar een remise eindspel. En niet voor niks liep Riksen naderhand met een brede grijns rond. Bravo!

Laatste klaar

Ed de Beule (bord 3) speelde met zwart initiatiefrijk. Al vrij snel had hij een plusje. Met prima zetten werd er afgewikkeld naar een eindspel met een pion meer en lopers van ongelijke kleur. De Beule deed verwoede pogingen dit eindspel te winnen. Hij kreeg te maken met prima verdedigingswerk van tegenstander Siegbert de Jong en moest toch in remise berusten. Hij was, zoals meestal, als laatste klaar.

BSV Bennekom

Philidor 1847 2

 

Hofstra , H.T.J. (Hotze Tette)

2241

Etmans , M.D. (Maarten)

2000

1 - 0

Markering , M.A. (Martin)

1918

Kamstra , J.A. (Jippe)

2140

0 - 1

Beule de, E.C.A. (Eddy)

2046

Jong de, S.F.J. (Siegbert)

1957

½ - ½

Riksen , J.B. (John)

2049

Berg van der, W. (Wessel)

1967

½ - ½

Bruil , R.A. (Rembrandt)

1982

Kruit , E.A. (Erik)

1876

1 - 0

Pauw , M.R. (Martijn)

1973

Popta van, H.D. (Hette)

1885

½ - ½

Veen van der, B.K. (Benno)

1922

Zeijl van, W. (Wim)

1468

1 - 0

Bunt , T. (Teunis)

1891

Maanen van, L. (Leo)

1555

1 - 0

Gemiddelde Rating:

2003

Gemiddelde Rating:

1856

5½-2½

Stand

 

MP

BP

1 Sneek

9

25.5

2 Emanuel Lasker

9

24.5

3 Het Kasteel

6

23.5

4 BSV Bennekom

6

22.5

5 Hoogeveen

5

17.5

6 Zevenaar

4

19.5

7 ASV 2

4

17.5

8 SISSA 3

3

15.5

9 Groninger Combinatie 3

2

19

10 Philidor 1847 2

2

15

Meer berichten