De Dorpsstraat in Bennekom moet onderdeel worden van een snelle fietsverbinding tussen Wageningen en Ede.  Inwoners zien nog de nodige obstakels op de weg. Foto: Doriet Willemen
De Dorpsstraat in Bennekom moet onderdeel worden van een snelle fietsverbinding tussen Wageningen en Ede. Inwoners zien nog de nodige obstakels op de weg. Foto: Doriet Willemen (Foto: Doriet Willemen)

Snelle fietsroute door Dorpsstraat gepland

BENNEKOM - Deze week presenteerden de gemeenten Wageningen en Ede gezamenlijk hun plannen voor een snelfietsroute tussen de twee plaatsen. De voorkeur gaat uit naar een variant die door Bennekom-centrum (Dorpsstraat) en via de Grintweg loopt.

De Dorpsraad Bennekom, die ook bij het overleg over de snelfietsroute betrokken was, is geen voorstander van de optie Dorpsstraat. Zij zouden liever de variant zien langs de Van Balverenweg en dan via de Achterstraat of via de Commandeursweg naar de Dreeslaan. Om bomen te sparen en omdat er nu dagelijks ook al 2000 tot 3000 fietsers door het dorpscentrum rijden, krijgt de route via de Dorpsstraat de voorkeur in het plan. De verwachting is dat er met de komst van de snelfietsroute nog duizend extra passanten per dag bijkomen in de winkelstraat van Bennekom.
Veel winkeliers houden hun hart vast bij het plan. Ze zien het nu al vaak (bijna) mis gaan, bijvoorbeeld rond het Van Slootenplein. Maar ook verderop in de Dorpsstraat, waar regelmatig vrachtwagens parkeren om te lossen of winkelend publiek de weg oversteekt kunnen gevaarlijke situaties ontstaan wanneer er een (elektrische) fiets aan komt snellen.
Overigens betekent de term 'Snelfietsroute' niet dat er de hele dag fietsers met hoge snelheid over het traject zullen racen. De gemeenten spreken dan ook liever van 'Snelle Fietsroute': een directe en comfortabele verbinding voor scholieren en woon-werkverkeer, met weinig obstakels, zoveel mogelijk voorrang, weinig hinder van ander verkeer en vlak asfalt. Prima om hierin te voorzien, maar niets van dit alles is op dit moment te vinden in de Dorpsstraat. Dat kan een paar dingen betekenen: toch een andere route kiezen, rigoureuze aanpassingen aan de Dorpsstraat of de snelfietsroute op dit deel van het traject toch even iets minder 'snel' maken.

Meer berichten