Blaasorkest Zimpel Sat speelt kerstdeuntjes tijdens de Dickensfair. Foto: Rick Praamstra
Blaasorkest Zimpel Sat speelt kerstdeuntjes tijdens de Dickensfair. Foto: Rick Praamstra (Foto: Rick Praamstra)

Sneeuw verhoogt sfeer fair

Door Rick Praamstra

BENNEKOM -Een 'verzopen kat' voelt organisatielid Jan-Willem Gerritsen zich soms tijdens de Dickensfair. De kerstmarkt kreeg op 8 en 9 december aardig wat winterse neerslag te verwerken. Het evenement heeft zich echter in de ruim tien jaar al zo bewezen dat publiek de nattigheid trotseert. En eigenlijk hoort sneeuw ook wel een beetje bij de kerst.

Denk je aan de winter, dan denk je aan sneeuw. Maar bij de Dickensfair is sneeuw een zeldzaam verschijnsel. Pas één keer eerder kende de decembermarkt een wit laagje winterse neerslag. De sneeuw maakt de Dickensfair gezelliger vertelt Gerritsen. "Absoluut. Vrijdag liep het even minder, maar toen de regen overging op sneeuw werd het druk. Men vindt sneeuw niet erg, mensen zijn gezelliger en liever."

De Dickensfair is een succesformule. Ook zaterdagmiddag als het weer nog een stuk slechter is dan vrijdagavond, blijft het dorp een komen en gaan van bezoekers. Als ze het koud krijgen, lopen ze snel de Oude Kerk in om zich te warmen aan het gezang van de koren. Buiten verhogen blaaskapel Zimpel Sat en de Schotse klanken van Pipe & Drums de kerstsfeer.

Ineke Jansen uit Veenendaal komt al jaren naar de Dickensfair voor de gezelligheid, de kleinschaligheid en de koren. Voor haar maakt het slechte weer niets uit. "Het weer hoeft niet altijd een stempel te drukken. Het gaat om het kerstgevoel. Dat heeft niets met regen of kou te maken. Het kerstgevoel betekent voor mij een samenzijn en een teken van vrede."

Toch is er een lichte ergernis. Sommige markthouders keren na de vrijdag niet meer terug. Ze vinden het te koud en te nat. Ans Postma van de organisatie begrijpt het niet. "Dit is toch een winterfair? Het is stijlloos voor de mensen die naast je staan. Zij hebben eerst een leuke kraam naast zich en nu staan ze naast een lege."

Het is de enige wanklank die er te horen is. Sopraan Tineke Roseboom zorgt vrijdagavond op het balkon boven de Bruna voor veel enthousiame. Het zijn die speciale momenten die de organisatie koestert. Volgend jaar bestaat de Dickensfair vijftien jaar. Gerritsen: "We zijn al druk bezig. Dat wordt een ontzettende knaller!"

Meer berichten