Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Rob Landsbergen (Gehandicapten Raad Ede): "De openbare weg is voor mensen met een beperking soms net een hindernisbaan."
Rob Landsbergen (Gehandicapten Raad Ede): "De openbare weg is voor mensen met een beperking soms net een hindernisbaan."

Een veel te steile helling en een menukaart in braille

Door Doriet Willemen

BENNEKOM - Onlangs besloot de Stichting Gehandicaptenraad Ede (GRE) om te stoppen met haar activiteiten en zichzelf per 1 januari 2018 op te heffen. Voorzitter Rob Landsbergen uit Bennekom legt uit waarom na 25 jaar het doek valt.

"Van de ene kant is het jammer dat we stoppen", zegt de Bennekommer. "Er is nog genoeg te doen. Maar wij denken dat het moment gekomen is dat andere organisaties onze taken nu op zich moeten nemen. En dat kan ook. Er is tegenwoordig zoveel meer aandacht voor de belangen van gehandicapten en chronisch zieken. Denk alleen maar aan alle patiëntenverenigingen die er zijn. Maar onze eigenlijke taak is het om (on)gevraagd advies uit te brengen aan de gemeente over zaken die mensen met een beperking raken. Dat kan van alles zijn. Voldoende invalidenparkeerplaatsen, de toegankelijkheid van winkels, de inrichting van gebouwen, maar bijvoorbeeld ook speciale ribbeltegels voor blinden. Verder houden we in de gaten dat er bij de aanleg van nieuwe gebouwen, zoals een sporthal of het station, rekening gehouden wordt met gehandicapten. In principe zijn die voorzieningen ook wettelijk geregeld, maar je zult verbaasd staan hoe vaak een lift te smal is, een helling te steil of de deur van een gehandicaptentoilet niet ver genoeg opent. Gelukkig is er tegenwoordig bij de gemeente en bij professionele instanties meer oog voor."


De raad bestaat voor het grootste deel uit mensen die zelf ook een beperking hebben. Van de 15 vrijwilligers die momenteel actief zijn binnen de gehandicaptenraad zijn er vier zonder (ernstige) handicap. Voorzitter Landsbergen is er een van: "Van huis uit heb ik meegekregen dat je je voor anderen moet inzetten. Ik heb van jongsaf aan altijd vrijwilligerswerk gedaan. Zes jaar geleden ben ik bij de GRE aan de slag gegaan. We hebben samen van alles bereikt. Positive acties, zoals de uitreiking van 'de duim' voor een toegankelijk Grieks restaurant met de menukaart in braille. En voorlichting op scholen, waarbij kinderen zelf ervaren hoe het is om blind te zijn of in een rolstoel te zitten. En ook achter de schermen is er veel werk verzet met adviseren. Maar het werd de laatste tijd steeds lastiger om genoeg vrijwilligers te vinden. We proberen nu om onze activiteiten bij andere organisaties onder te brengen. Daarna rest alleen nog de financiële afwikkeling." Gaat Landsbergen dan weer op zoek naar ander vrijwilligerswerk? "Ik weet nog niet wat, maar er komt zeker iets nieuws!"

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox