Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Heereluurt Heeres hoopt dat er meer camperplaatsen in het mooie buitengebied van Ede komen. De gemeente steunt met een speciale regeling (agrarische)ondernemers die hiermee aan de slag willen.
Heereluurt Heeres hoopt dat er meer camperplaatsen in het mooie buitengebied van Ede komen. De gemeente steunt met een speciale regeling (agrarische)ondernemers die hiermee aan de slag willen. (Foto: Doriet Willemen)

Graag meer camperplaatsen hier!

BENNEKOM - Meer camperplekken in het mooie, landelijke buitengebied van Ede. Dat is waar Heereluurt Heeres, zelf enthousiast camperaar, op hoopt. De gemeente steunt initiatieven door een nieuwe regeling die het agrarisch ondernemers gemakkelijker maakt om hun bedrijf uit te breiden met recreatieplaatsen.

"Natuurlijk kun je ook op een gewone camping terecht met je kampeerauto", zegt Heeres, die zich als juridisch adviseur inzet voor het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC, Europa's grootste camperclub. "Maar veel camperaars hebben helemaal geen behoefte aan al die extra voorzieningen op een camping. Een mooie, rustige staanplaats en een leuke omgeving, dan redden we ons prima." De Bennekommer vindt het vreemd dat er in de hele gemeente Ede geen camperplek te vinden is. "Wageningen heeft al een plaats aan de haven. Het wordt hoog tijd dat er hier op de Veluwe, waar toerisme toch zeker niet onbelangrijk is, ook een paar voorzieningen komen."

Zelf gaat Heeres ook regelmatig een paar dagen met zijn camper erop uit: "Zeeland, Groningen of België, onze VW bus staat altijd klaar voor vertrek! Vanaf 1986 zijn we, een paar uitzonderingen daargelaten, steeds met een camper op vakantie gegaan. Eén keer ben ik met een caravan naar Frankrijk gereisd. Ging ik met mijn vrouw en kinderen een dagje ergens heen en wisten we 's avonds niet meer op welke camping dat ding stond! Uiteindelijk hebben we hem wel weer gevonden, maar dat was dus meteen de laatste keer. Met een camper heb je veel meer vrijheid."

Heeres is zeker niet de enige die aan zijn camper verknocht is. "De populariteit ervan neemt de laatste jaren behoorlijk toe. De NKC heeft al bijna 50.000 leden. Allemaal camperaars die gemiddeld zo'n € 70,- per dag uitgeven als ze op pad zijn. En in heel Europa rijden 2 miljoen kampeerauto's rond." Als bewoner van de Kraats ziet hij dat het tegenwoordig voor agrarisch ondernemers niet altijd even gemakkelijk is. Het aanleggen van camper- of recreatieplaatsen kan dan een mooie aanvulling zijn voor een boerenbedrijf.

De gemeente wil nieuwe initiatieven graag ondersteunen. Of, zoals het omschreven staat in de recent vastgestelde visie Recreatie en Toerisme: 'Het verder vitaliseren van de verblijfsrecreatie blijft belangrijk.' Wethouder Willemien Vreugdenhil zegt erover: "Ik heb er alle vertrouwen in dat deze visie ondernemers inspireert om hun aanbod verder te ontwikkelen of nieuwe initiatieven te starten.'' De regeling houdt in dat een agrarische onderneming versneld een vergunning kan krijgen voor maximaal 25 recreatieplaatsen, waaronder dus ook camperplekken.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox